Consumate în stare proaspătă sau prelucrate (fierte, coapte în cuptor sau pe grătar, stoarse pentru prepararea sucurilor sau combinate cu zahăr sau miere pentru prepararea gemului sau a dulceții), roșiile se pretează la orice formă de gătire, oricât de simpă sau pretențioasă ar fi rețeta.
Lutița sau lutenița
Lutița sau lutenița este o garnitură/ un sos de roșii iute din zona Olteniei, care produce rezultate miraculoase în trezirea apetitului și nu numai…
Lutița este unul dintre sosurile oltenești despre care n-o să aflați din cărțile de bucate, dar pe care îl știu bine toți cei care au crescut, au petrecut vacanțele la țară în Oltenia sau pur și simplu l-au întâlnit întâmplător prin sud-vestul țării.
Denumirea acestui sos, de luteniță, vine din slavă și se regăsește și la vecinii noștri sârbi și bulgari, care prepară acest sos în multe feluri, cu texturi diferite, de la sosul proaspăt, la unele care aduc mai degrabă cu zacusca. De regulă, lutenița se face vara/ toamna din roșii coapte sub țest sau pe plită, cu mujdei din usturoi tânăr, pătrunjel verde, ardei copt și/sau ardei iute, sare și piper după gust.
Potrivit rețetei vechi, roșiile se coc adesea sub țestul de pământ, după făcutul pâinii, și se țin până le crapă coaja și se înmoaie, apoi sunt dezpielițate și zdrobite cu o furculiță într-un blid sau în mojar cu pistilul.
Se amestecă toate ingredientele de mai sus și se dă la masă cu pâine caldă sau mămăligă, dar și cu legume sau grătar. Usturoiul poate fi proaspăt sau copt și el odată cu roșiile.
Sosul poate fi făcut mai gros sau mai subțire, după cum vă place, adăugând sau eliminând zeama roșiilor coapte. Ideale sunt acele roșii de grădină grase, pline de zeamă și cu pulpa moale.
Mai jos veți găsi rețeta de lutiță, cu roșii coapte la cuptor, ținând cont de vremurile actuale când țestul este de domeniul trecutului
Ingrediente:
- 7-8 roșii mari, foarte bine coapte
- 1 ardei roșu iute (optional)
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
- sare și piper, după gust
- o legătură de pătrunjel
- 5-6 căței de ursturoi
Mod de preparare
Pentru acest preparat culinar se aleg roșii mari, sănătoase si coapte bine
- Roșiile se spală, se așează într-o tavă tapetată cu staniol și se coc în cuptor. Când a scăzut apa lăsată de roșii, atunci înseamnă că sunt gata.
- Ardeiul iute se coace și el pe tablă sau la cuptor
- Din usturoi se face un mujdei
- După ce toate legumele sunt bine coapte, se pun într-un vas la răcit, apoi se curăță de coajă și se toacă mărunt pe un fund de lemn.
Atenție! ardeiul iute (ciușca) se curăță si de seminte, iar dacă este foarte iute, se pune numai o parte din el.
Roșiile și ardeiul tocate se pun într-un vas și se bat bine cu lingura de lemn. Se adaugă ulei, mujdeiul de usturoi, pătrunjelul proaspăt tocat, sare, piper
Acest sos este un sos foarte gustos și merge la orice friptură (de porc, vită, miel, pește)