Lifestyle

Rețetă: Cea mai bună ciorbă de fasole. Rețeta veche a bucătarilor

Rețetă: Cea mai bună ciorbă de fasole. Rețeta veche a bucătarilor

Rețetă: Cea mai bună ciorbă de fasole. Rețeta veche a bucătarilor! De 1 decembrie, Ziua Națională a României, românii păstrează tradiția și mănâncă fasole cu ciolan. Iar astăzi vă propunem să gătiți o ciorba tradițională de fasole cu afumătură, așa cum numai bucătarii profesioniști știu să o facă.

Ingrediente:
400 ml suc de roșii
400 g fasole boabe
400 g afumătură cu os cu tot (ciolan, jambon afumat, scăricică etc.)
2 cepe roșii
2 morcovi
1 păstârnac
2 rădăcini de pătrunjel
1 țelină
4 căței de usturoi
1 ardei
2-3 foi de dafin
5 fire rozmarin proaspăt
5 rămurele cimbru
sare
piper
oțet de mere

Mod de preparare:

„Se alege fasolea, se spală în câteva ape reci și se pune la înmuiat cu o seară înaintea preparării. A doua zi, fasolea se scurge bine de apa în care s-a înmuiat și se clătește sub jet de apă rece. Se pune fasolea într-o oală, se acoperă cu apă rece și se pune pe foc. Se dă în clocot și imediat se scurge de apă în care s-a opărit, clătindu-se bine cu apă rece. Fasolea opărită se pune într-o oală împreună cu afumătura și foile de dafin, se acoperă cu apă rece din belșug și se pun pe foc.

Se adună spuma care se formează la suprafață. Se spală, se curăță și se toacă toate legumele. După ce carnea afumată și fasolea au fiert împreună timp de 1 oră, se adaugă legumele tăiate în cuburi, împreună cu rozmarinul și cimbrul legate într-un buchețel, pentru a le îndepărta mai ușor la sfârșit. Pe măsură ce apa se evaporă, se completează cu apă caldă.

Se adaugă bulionul și usturoiul zdrobit și se mai fierbe totul împreună 4-5 minute. Când carnea afumată este fiartă, se dezosează, se taie cubulețe sau fâșii. La final se drege gustul ciorbei de sare și se adaugă mult piper măcinat și oțet sau borș după gust. Se presară rozmarin verde tocat și se acoperă cu un capac pentru câteva minute. Se servește fierbinte cu murături alături”, potrivit voxbiz.ro.