Rețetă armenească, servită regilor. Bărcuțe de lavaș cu piept de pui, învelit într-un sos de smântână era servită regilor. Acest preparat este foarte gustos. Foile de lavaș sau lipiile libaneze sunt întrebuințate la diverse rețete de plăcinte sau kebap. Mâncarea devine un preparat delicios datorită umpluturii și a sosului.
Rețetă armenească, servită regilor: Bărcuțe de lavaș
Ingrediente necesare pentru bărcuțe de lavaș:
- 200 g. smântână 20%;
- 100 g brânză tare
- Paprika afumată – 1 linguriță.
- Usturoi – 3 căței
- Mărar – 2 crenguțe
- Pătrunjel – 3 crenguțe
- Roșii – 2 bucăți medii sau 300 grame roșii cherry
- Foi lavaș – 4 foi
- File de pui – 4 bucăți (1 kg.)
- Sare, piper măcinat – după gust
- Ceapă verde – 100 g
- Ciuperci – 100 g.
- Ouă – 2 bucati
Mod de preparare:
Spălăm pieptul de pui și uscăm cu un șervet de hârtie. Se crestează apoi cu un cuțit, destul de adânc (cm 1-2 centimetri tăietura) și se fac 4, 5 crestături. Se asezonează apoi cu sare și piper, după gust.
Smântâna, brânza dată pe răzătoare, Paprika afumată, usturoiul mărunțit, ceapa, mărarul și pătrunjelul, tocate se amestecă, rezultând un sos pe care îl vom folosi ulterior.
Din foile de lavaș se formează acum „bărcuțele“: Fiecare margine se împăturește în interior (2 cm), iar la două dintre capetele se prinde o scobitoare, formând astfel forma de bărcuță.
Pieptul de pui se pune apoi în bărcuță. În fiecare crestătură se așează acum, alternativ, felii de ciuperci și felii de roșii, iar bărcuțele de lavaș cu piept de pui se pune în tava pentru cuptor. Sosul cu smântână și brânză pregătit mai sus se pune acum peste fileurile de piept de pui. Cele două ouă se bat și, cu o pensulă, se ung bărcuțele de lavaș. Se dă la cuptorul preîncălzit la 80 de grade timp de 30-35 de minute.
Se scot apoi din cuptor, se înlătură scobitorile și se servește, potrivit stiridiaspora.ro.