Republica Moldova nu mai primește gaz rusesc și nici nu mai suportă „șantajul” impus de gigantul Gazprom în legătură cu dificultățile sale de plată a livrărilor, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei din această țară.
Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov a declarat miercuri seară la televiziunea TV8 că, din decembrie, Gazprom a furnizat gaze doar regiunii separatiste moldovenești Transnistria, susținută de Rusia. Potrivit acestuia, furnizorul rus nu a mai nicio livrare către Republica Moldova de la sfârșitul anului trecut.
Parlicov a precizat că țara sa a reușit să își asigure nevoile de gaze prin aprovizionarea europeană cu ajutorul unor credite de 300 de milioane de euro (318 milioane de dolari) acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Regim special pentru separatiștii de la Tiraspol
Ministrul moldovean al Energiei a mai precizat în cadrul intervenției sale televizate că Transnistria nu a plătit niciodată Gazprom pentru gazul pe care îl primește. „Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește nici acum”, a declarat Parlicov. „Gazprom suportă datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei – nr) primea gaz, compania rusă a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj”, a mai afirmat ministrul Energiei.
Gazprom a permis acest lucru timp de 30 de ani, a spus Parlicov, pentru a împiedica prăbușirea republicii separatiste pro-ruse. „Ei (rușii – nr.) înțeleg că, dacă renunță la acest contract, vor permite practic prăbușirea regiunii”, a mai precizat oficialul moldovean.
În Transnistria se află staționat de trei decenii un contingent de 1.500 de „pacificatori” ruși. Guvernul de la Tiraspol canalizează fonduri din facturile de gaz plătite de utilizatorii casnici și industriali către un „cont de gaz” utilizat pentru a acoperi o parte din deficitele sale bugetare substanțiale.
Suma facturilor neplătite ale Transnistriei pentru gazul rusesc este estimată de oficialii moldoveni la câteva miliarde de dolari.
Republica Moldova depinde de Transnistria și România
Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost puternic afectată de invazia Rusiei în Ucraina și de prezența separatiștilor pro-ruși la granița sa.
Condusă de președinta proeuropeană Maia Sandu, Moldova acuză Rusia că plănuiește o operațiune de destabilizare. Între timp, oficialii transnistreni au declarat săptămâna trecută că Tiraspolul a dejucat un complot ucrainean de asasinare a liderilor săi.
Arieratele acumulate de compania Moldovagaz se ridică la 709 milioane de dolari, iar oficialii de la Chișinău au ordonat anul trecut un audit internațional al datoriei, conform datelor Reuters.
Moldova depinde de Transnistria pentru a-și furniza cea mai mare parte a energiei electrice la prețuri relativ mici de la o centrală termică furnizată de Gazprom. Pe de altă parte, potrivit declarațiilor secretarului de stat al Ministerului Energiei, Dan Dragoș Drăgan România, România a întreprins toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova în ceea ce priveşte livrările de energie.