Schimbare de perspectivă în cadrul Republicii Moldova. Pentru prima dată, o femeie câștigă alegerile prezidențiale din această țară, iar calea spre Uniunea Europeană pare acum, mai mult ca niciodată, deschisă. Maia Sandu, candidatul pro-european de la Chişinău, este noul preşedinte al Republicii Moldova, după numărarea tuturor voturilor din secţiile de pe teritoriul ţării şi a celei mai mari părţi din voturile din diaspora. Igor Dodon, înfrângere categorică în diaspora.
După ultima numărătoare a voturilor de la ora 5.35, dintr-un număr de 99,44% de voturi, Maia Sandu a obținut 931,082 voturi (57,45%), iar Igor Dodon – 689,570 (42,55%). Rezultatele sunt valabile după numărarea a peste 99% din voturi, doar 19 secţii din diaspora urmând să mai raporteze datele finale. În diaspora, din 234,842 de voturi, Maia Sandu a obţinut 92,47%, în timp ce Igor Dodon a rămas cu voturile a doar 7,53% din cetăţenii moldoveni de peste hotare.
Maia Sandu va deveni, astfel, prima femeie preşedintă a Republicii Moldova. Se preconizeză o guvernare departe de a fi uşoară, dată fiind majoritatea ostilă din parlament.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis felicitări candidatei pro-europene prin intermediul unei postări pe Twitter:
„O felicit pe @sandumaiamd pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din #RepublicaMoldova! Cetăţenii MD au ales continuarea drumului european şi democratic, un drum al progresului! RO va rămâne alături de MD în eforturile reale de modernizare, democratizare şi apropiere de UE”.
Diaspora, modelul schimbării
Marea majoritate a voturilor din diaspora, îi acordă Maiei Sandu o victorie zdrobitoare: 89,09 la sută dintre moldovenii plecați în străinătate au votat pentru candidata proeuropeană, în timp ce Igor Dodon are numai 10,91 la sută susținători. Sunt rezultate anunțate după numărarea voturilor din 92 dintre cele 139 de secții de vot organizate în străinătate (66, 19 la sută), adică voturile exprimate de 140.922 de alegători, cam câți au votat la turul I în diaspora.
Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare numeroasă a electoratului la vot, prezența fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin: 48,45 la sută dintre alegători au venit la vot, față de 43 la sută în turul I. Cei mai mulți alegători care au ieșit la vot duminică au fost femei (54,33 la sută), iar de asemenea, electoratul tânăr, de până în 55 de ani, a fost mai numeros decât cel în vârstă.