Pentru Daniel Buda, lipsa capacităților de procesare reprezintă una dintre principalele probleme cu care se confruntă țara noastră în domeniul agriculturii. El a oferit un exemplu foarte simplu, și anume: România exportă grâu și porumb, dar importă făină din Ungaria.
De aceeași părere este și Viorel Morărescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care consideră că de actualul context internațional ar putea profita România, pentru a promova produsele românești.
Renunțarea la dependența importurilor din străinătate, soluția europarlamentarului Daniel Buda pentru a dezvolta agricultura
Lipsa capacităților de procesare se aplică, potrivit europarlamentarului Daniel Buda, și în cazul produselor din carne, țara noastră exportând animale vii și importând mezeluri:
”România trebuie să investească în procesare, exportăm grâu și importăm pâine congelată”, a declarat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), în Parlamentul European.
Europarlamentarul insistă că țara noastră trebuie să depună eforturi și să investească pentru a lărgi aria de procesare și să renunțe la dependența de importurile din străinătate.
Un alt aspect important pe care l-a semnalat Daniel Buda a fost lipsa unor sisteme de irigații bine puse la punct la nivelul României.
”Suntem meteo dependenți, deoarece nu avem un sistem de irigații sănătos. Sperăm ca prin PNRR să obținem anumite fonduri și să putem schimba acest lucru. Însă, până acolo, la nivel local, asociațiile de fermieri ar trebui să se implice pentru a soluționa parțial această problemă”, a adăugat acesta.
De asemenea, Daniel Buda a vorbit și despre lipsa forței de muncă, atât de necesară în agricultură.
”Ne vedem nevoiți să importăm forță de muncă din afara Uniunii Europene”, a mai spus europarlamentarul.
În acest sens, europarlamentarul a sfătuit fermierii mici și mijlocii să se înscrie în diferite structuri asociative pentru a evita falimentarea.
”Nu poți face agricultură durabilă dacă nu faci parte dintr-o asociație. În plus, prin intermediul unei asociații, fermierii pot avea acces mai facil la fondurile europene. În Transilvania, din păcate, întâlnim cea mai mare fragmentare, în acest sens”, a precizat Daniel Buda.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul a precizat că România are nevoie și de consultanță agricolă, deoarece multe dintre proiectele propuse sunt blocate de procesele birocratice.
Viorel Morărescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii împărtășește aceeași părere cu europarlamentarul Daniel Buda
„România ar trebui să vadă în război oportunitatea de a-și promova sectorul agricol, pentru ca produsele românești să fie mai vizibile la nivel internațional”, a declarat Viorel Morărescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Războiul din Ucraina a creat dezechilibre majore în sectorul agricol, însă anumite autorități consideră că România trebuie să vadă această criză ca pe o oportunitate.
”Țara noastră trebuie să își vadă interesul național și să își promoveze produsele la nivel internațional”, a precizat Morărescu
De asemenea, secretarul de stat a susținut opinia europarlamentarului Daniel Buda, menționând că România trebuie să investească și să dezvolte segmentul de procesare din industrie.
„E foarte important să investim în acest segment, iar tot ceea ce înseamnă surplus de producție să meargă la export, dar cu un preț mult mai bun. Astfel, fermierii vor putea vorbi despre profit în afacerea lor”, a mai precizat acesta.
Nu în ultimul rând, secretarul de stat a precizat că autoritățile sunt preocupate de dezvoltarea fermelor de familie, dar și de crearea unor noi locuri de muncă în industrie.