În societatea modernă, mătreaţa este foarte frecvenţă şi mulți dintre noi au avut sau avem această problemă. Mătreaţa este, cum se știe, un exces de piele moartă. Cauzele, însă, sunt destul de multe, de la aerul rece care usucă pielea, o carenţă de vitamine sau acţiunea substanţelor chimice din componenţa unor şampoane, toate pot genera mătreață!
Există, însă, şi metode naturale pentru a înlătura mătreaţă. Și sunt foarte eficiente.
Despre mătreaţă
O statistică foarte serioasă, mătreaţa afectează 50% din populaţia lumii şi este asociată cu înmulţirea unui tip de drojdie (ciupercă) lipofilica din familia Malassezia. Colegiul American de Dermatologie şi Osteopatie spune că mătreaţa este produsul unui exces de piele moartă la nivelul scalpului.
De asemenea, mătreaţa se agravează pe timpul iernii din cauza aerului mai uscat. Studiile din India au arătat că reţetele pe bază de plante pot fi la fel de eficiente ca substanţele sintetice în gestionarea mătreţii. Important, contrar convingerii populare, mătreaţa este ameliorata prin spălări mai dese ale părului, dar este agravată de stres.
Cauze
- Pielea uscată. Cea mai frecventă cauza.
- Pielea grasă (dermatită seboreică). Dermatită seboreică este caracterizată de pielea roşie, grasă şi acoperită cu coji albe sau galbene. Pot fi afectate şi capul pieptului, zona inghinală şi axilele. Se recomandă de regulă spălarea părului la fiecare 2–3 zile.
- Persoanele care suferă de eczeme şi psoriazis.
- Prezenţa unor ciuperci (malassezia).
- Chimicalele pot cauza înroşirea scalpului, mâncărimi şi descuamare.
Remedii naturale de mare succes
Beți mai multă apă. Lipsa de apă în corp face ca pielea să se usuce. Așa că apa prevenie uscărea pielii şi a scalpului.
Ulei de cocos. Conţine acizi graşi, printre care acidul lauric şi acidul capric, cu proprietăţi puternice antivirale, antimicrobiene şi antifungice.
Uleiuri esenţiale. Ca și uleiul de cocos, pot reduce inflamaţia şi trata infecţiile. Uleiurile trebuie să fie 100% pure: lavandă, cimbru, lămâiţa, pin, oregano, chiparos şi arbore de ceai. Sunt şi uleiuri de uz intern, cum ar fi uleiul de oregano, cu condiţia ca acesta să fie 100% pur. Combina 1–2 picături de ulei de oregano, lămâiţa şi lavanda cu 120 – 180 ml de apă şi obţii un tonic ce poate fi băut.
Aloe vera. Calmează şi vindecă pielea iritată. S-a constatat că aloe a ameliorat mâncărimea şi descuamarea scalpului la persoanele cu dermatita seboreică.
Ulei de măsline. Fix acela folosit în bucătărie este util pentru că înlătura temporar pielea uscată. Se aplică puţin ulei pe cojile de piele uscată de pe scalp. Se lasa să acţioneze cam o oră, apoi se perie părul bine. Atenție, nu folosi în exces.
Relaxarea. Iritaţiile pielii apar deseori ca urmare a stresului. Așa că trebuie înlăturat. Pentru asta, încearcă yoga, plimbările, mersul la sală sau masajul.
Oţet. Dar numai din cidru de mere, pentru că poate ucide ciupercile care cauzează mătreaţa. Deci, amestecă în cantităţi egale oţetul de mere cu apă. Lasă-l să acţioneze câteva minute, apoi spală-te. Repetă acest lucru timp de 5–7 zile.
Probiotice. Încearcă probiotice de calitate.
Omega 3. Acizii graşi omega 3 sunt foarte utili pentru că ajută la hidratarea pielii din interior; poți folosi semințe de in sau chia.