Până la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, se părea că Rusia a investit mai mult în RIC (Rusia-India-China) decât ceilalți doi parteneri. Pentru India, RIC are o atracție limitată, fiind doar o cale de a-și spori legăturile cu Asia Centrală, un instrument de gestionare a Chinei și o modalitate de a se „înhăită” în mod responsabil cu state care nu sunt în grațiile unei mari părți a comunității internaționale.
De asemenea, și pentru China, gruparea are un farmec limitat, în special pentru că este puțin probabil ca India să accepte un rol de subordonare. Cu toate acestea, relațiile stabile dintre India și China sunt o condiție necesară pentru mai marile obiective ale Partidului Popular Chinez.
Relațiile trilateralului Rusia-India-China sunt în impas
Cu toate acestea, criza din Ucraina a reînnoit interesul pentru readucerea la viață a RIC. China se află în mijlocul unui război comercial și a unei rivalități militare în creștere cu SUA, iar Rusia este afectată de sancțiuni majore din cauza invadării Ucrainei. Este natural ca cele două puteri să caute să își extindă cercul autocratic. O Indie strategică, o punte de legătură cu Vestul, este esențială în acest calcul.
La începutul acestui an, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, ar fi pus în sarcina Chinei organizarea următorului summit al liderilor RIC. Guvernul chinez și mass-media au păstrat o tăcere ciudată cu privire la RIC, chiar și în timp ce subliniau „impulsuri de redresare” în ceea ce privește cooperarea cu India.
Cu toate acestea, doar pe baza palmaresului de realizări al RIC, viitorul grupării s-ar putea să își fi pierdut urgența și relevanța. Complementaritatea pe care trilaterala o oferă fiecăruia dintre partenerii săi nu este unică și poate fi îndeplinită, poate mai eficient, prin intermediul unor organizații precum BRICS și OCS. Beijingul a dedus cu siguranță acest lucru și caută să construiască mai multe conexiuni cu statele care se tem de Occident și să consolideze platformele menționate mai sus, mai degrabă decât să cheltuiască resurse inutile pentru o trilaterală învechită. Cu toate acestea, este puțin probabil ca RIC să fie desființat cu totul și va continua să organizeze în mod regulat ședințe informative ale miniștrilor de externe, ca și până acum, și poate câteva summituri ocazionale la nivel de lideri.
Partenerii au și bănuieli
Prin urmare, în ciuda imperfecțiunilor și a limitărilor sale, este probabil ca atât India, cât și China să consolideze RIC. Ambele state au o dorință reciprocă de a promova o ordine mondială multipolară, iar RIC este un mecanism de coordonare a acțiunilor lor în acest sens.
În timp ce China intenționează să împiedice India să găsească o mai mare sinergie cu SUA (și cu blocul occidental în general), iar India dorește să se asigure că parteneriatul Rusia-China nu escaladează la cote mai mari, RIC este un forum prin care ambele își pot continua interacțiunile și obiectivele.
Este important de menționat că, pentru India, retragerea din RIC nu ar fi o mișcare strategică sănătoasă, chiar și în absența unor rezultate tangibile, nici pentru legăturile dintre Rusia și India, nici pentru eforturile sale de a obține o paritate de putere cu China.
Participarea Indiei la actualul exercițiu Vostok este o parte a acestui calcul strategic. În plus, trilaterala RIC permite ambelor state să profite de prietenia lor comună cu Rusia în încercarea de a gestiona diferențele de frontieră. Pentru Rusia, RIC oferă o oportunitate de a se angaja cu doi dintre cei mai apropiați parteneri ai săi într-un moment în care relațiile cu Occidentul atârnă de un fir de ață, asigurându-se că India nu îmbrățișează pe deplin intrarea în tabăra pro-americană. Prin urmare, RIC este menit să continue; cu toate acestea, rămâne de văzut dacă va reuși să își reafirme importanța.
Sursa: OilPrice.Com. https://oilprice.com/Geopolitics/International/Will-Beijing-Emerge-As-A-Leader-In-The-Russia-India-China-Trilateral.html