După decizia Danemarcei, de miercuri, de a renunța la acest vaccin, reînnoirea contractelor cu AstraZeneca în Europa este pus sub semnul întrebării. Ministrul francez al industriilor a fost cel care a indus această posibilitate.
Este probabil ca Uniunea Europeană să nu își reînnoiască contractele pentru vaccinurile împotriva COVID-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca în 2022, spune ministrul francez al industriei, Agnès Pannier-Runacher.
Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi un partener de încredere
Decizia nu este clară, însă după decizia Danemarcei, de miercuri, de a renunța la acest vaccin, este cea mai mare probabilitate – a apreciat ea. Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN mesager, care funcționează foarte bine și are puține efecte secundare și vom avea noi vaccinuri – a mai spus ministrul francez al industriei, într-un interviu la radio, notează RRA.
Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, săptămâna aceasta, că Pfizer-BioNTech s-a dovedit a fi un partener de încredere, care şi-a onorat angajamentele, contrar problemelor de livrare furnizate de AstraZeneca.
Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali să i se alăture
În ce privește apariția unor rare tromboze după vaccin după serul de la AstraZeneca și cel de la Johnson care se bazează, de asemenea, pe tehnica introducerii unui adenovirus în organism se confruntă cu o reacție de respingere, fiind momentan suspendat în unele țări. Compania americană Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în eforturile ce vizează studierea riscurilor de cheaguri sangvine asociate utilizării acestor seruri.
În timp ce AstraZeneca a acceptat invitația, companiile americane Pfizer și Moderna au refuzat-o, spunând că vaccinurile lor par să fie sigure.