Veneția îi va obliga pe cei care fac excursii de o zi să facă rezervări și să plătească o taxă pentru a vizita orașul istoric, în încercarea de a gestiona mai bine vizitatorii care, de multe ori, sunt mult mai numeroși decât rezidenții din centrul istoric, scrie The Guardian. Oficialii din Veneția au dezvăluit noile reguli pentru turiștii de o zi, care vor intra în vigoare începând cu 16 ianuarie 2023.
Reguli noi pentru turiștii care vizitează pentru o zi Veneția, începând din ianuarie 2023
Turiștii care aleg să nu înnopteze în hoteluri sau în alte locuri de cazare vor trebui să se înscrie online pentru ziua în care intenționează să vină și să plătească o taxă, cuprinsă între 3 și 10 euro de persoană, în funcție de rezervarea în avans și dacă este vorba de vârf de sezon sau dacă orașul este foarte aglomerat.
Cei care încalcă această regulă riscă amenzi de până la 300 de euro dacă sunt opriți și nu pot prezenta dovada că au rezervat și plătit cu ajutorul unui cod QR.
Deoarece oaspeții hotelurilor și pensiunilor plătesc deja o taxă de cazare, aceștia sunt scutiți de obligația de a face o rezervare și de a plăti o taxă.
Prin noua regulă, Veneția urmărește să „găsească acest echilibru între rezidenți și vizitatori pe termen lung și scurt”, a declarat Venturini, promițând că noul sistem va fi simplu de gestionat de către vizitatori.
El a prezentat Veneția ca fiind primul oraș din lume care pune în aplicare un astfel de sistem pentru vizitatorii de o zi. Oficialul din domeniul turismului și-a exprimat speranța că obligația de a plăti o taxă și de a rezerva va „reduce fricțiunile dintre vizitatorii de o zi și rezidenți”.
În sistemul de turism de vârf, turiștii pot depăși numărul rezidenților cu doi la unu, în orașul care măsoară 5 km pătrați ca suprafață.
Populația rezidentă a Veneției în orașul istoric numără puțin peste 50.000 de persoane, o mică parte din ceea ce era în urmă cu câteva generații.
Printre excepțiile de la taxele pentru turiștii de o zi se numără copiii mai mici de șase ani, persoanele cu dizabilități și cei care dețin apartamente de vacanță în Veneția, cu condiția să poată dovedi că plătesc impozite imobiliare.
Navele de croazieră contribuie la hoardele de vizitatori din labirintul de străduțe înguste din Veneția, în special în apropiere de Piața San Marco, atunci când debarcă turiștii de o zi pentru câteva ore. Acei vizitatori vor trebui să plătească și ei, cu excepția cazului în care compania lor de croazieră plătește Veneției o taxă fixă.
Aproximativ 80% dintre turiști vin la Veneția doar pentru o zi. În 2019, ultimul an complet de turism înainte de pandemie, 19 milioane de turiști de o zi au vizitat Veneția și au furnizat doar o fracțiune din veniturile obținute de cei care au rămas pentru cel puțin o noapte.
Comisarul pentru turism al Veneției a respins orice sugestie că măsura ar încerca să limiteze numărul de turiști care vin în cel mai vizitat oraș din Italia.
„Nu vom vorbi despre reduceri de numere. Vorbim despre stimulente și descurajări”, a declarat Simone Venturini într-o conferință de presă la Veneția.
Abordarea rezervării și a taxei a fost discutată în urmă cu câțiva ani, dar a fost pusă în așteptare în timpul pandemiei. Restricțiile de călătorie Covid-19 au făcut ca turismul în Veneția să dispară aproape complet – și le-au permis venețienilor să aibă orașul practic doar pentru ei, pentru prima dată după zeci de ani.
Turismul de masă a început la mijlocul anilor 1960. Numărul vizitatorilor a continuat să crească, în timp ce numărul venețienilor care locuiau în oraș a scăzut constant, aceștia fiind copleșiți de aglomerație, de costul ridicat al livrării alimentelor și a altor bunuri în Veneția fără mașini și de inundațiile frecvente care avariau casele și afacerile.