Actual International

Regizorul filmului „Avatar 2”, acuzat de rasism și apropriere culturală

Regizorul filmului „Avatar 2”, acuzat de rasism și apropriere culturală

James Cameron, regizorul filmului Avatar 2, este acuzat de apropriere culturală și rasism. Potrivit Newsweek, regizorul filmului „Avatar 2: Calea apei” este acuzat că și-a însușit conceptele, istoria și elementele vizuale ale culturilor nativilor americani și indigeni pentru cel mai recent film al său.

Regizorul filmului „Avatar 2”, acuzat de rasism și apropriere culturală

Continuarea superproducției „Avatar” din 2009 este despre colonizatorii care încearcă să anexeze teritoriul nativilor. În versiunea lui Cameron, resursele tot mai puține ale Pământului au forțat omenirea să se retragă de pe planetă și să găsească alt loc în care să trăiască.

La fel ca în primul film, acesta are o distribuție, formată aproape în întregime de albi, care îi reprezintă pe extratereștrii imaginari Na’vi – cu excepția lui Cliff Curtis, care este de origine maori, și a lui Zoe Saldaa, o actriță latino.

Nativ americanca Yuè Begay se pronunță împotriva filmului.

Begay, care este, de asemenea, copreședinte al Indigenous Pride L.A., a scris pe Twitter: „NU vă uitați la Avatar: Calea apei”. Bengay a adăugat că „culturile indigene au fost apropriate în mod dăunător” pentru a satisface „complexul de salvator” al albilor.

Copreședintele a făcut referire, de asemenea, la un interviu din 2010 al lui Cameron, publicat în The Guardian, în altă parte a eseului său. Interviul și referirea sa la o „societate fără salvare”, care i-a creat probleme regizorului canadian atunci când a fost publicat pentru prima dată, au fost aduse în discuție și de alte persoane pe rețelele de socializare.

În cadrul conversației, Cameron a vorbit despre vizitarea regiunii braziliene Xingu din Amazon și despre modul în care primul Avatar a fost inspirat de nativii americani.

„Aceasta a fost o forță motrice pentru mine, în scrierea filmului Avatar – nu m-am putut abține să nu mă gândesc că, dacă ei [indienii Lakota Sioux] ar fi avut o modalitate de a vedea viitorul și și-ar fi văzut copiii luându-și viața la cea mai mare rată de sinucidere din națiune, din cauza lipsei de speranță (exact ce se întâmplă acum) ar fi luptat mult mai mult”, a declarat Cameron pentru The Guardian.

Atunci când s-a apărat de un proces în care a fost acuzat că a plagiat intriga filmului Avatar, Cameron a recunoscut în mod explicit că povestea se bazează pe istoria indigenilor.