Organismul de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie a fost vizat de un atac cibernetic care a permis „actorilor ostili” să acceseze registrele electorale. Comisia Electorală a dezvăluit că a fost atacată, dar „nu a fost în măsură să știe în mod concludent” ce informații au fost accesate și a declarat că își cere scuze persoanelor ale căror informații au fost accesibile hackerilor.
Cu toate acestea, Comisia a declarat că, datorită procesului electoral bazat în mare parte pe hârtie, ar fi foarte greu pentru hackeri să influențeze rezultatul votului. Incidentul a fost identificat în octombrie 2022, dar atacatorii au accesat pentru prima dată sistemele comisiei în august 2021.
Directorul executiv al comisiei, Shaun McNally, a declarat: că „procesul democratic din Marea Britanie este semnificativ dispersat și aspecte cheie ale acestuia rămân bazate pe documentația și numărarea pe hârtie”.
Țările europene trebuie să rămână vigilente
„Acest lucru înseamnă că ar fi foarte greu de folosit un atac cibernetic pentru a influența procesul. Cu toate acestea, atacul reușit asupra Comisiei electorale evidențiază faptul că organizațiile implicate în alegeri rămân o țintă și trebuie să rămână vigilente în ceea ce privește riscurile la adresa proceselor din jurul alegerilor noastre”, a mai spus acesta.
Atacatorii au reușit să acceseze copiile de referință ale registrelor electorale, deținute de comisie în scopuri de cercetare și pentru a permite verificări de permisivitate privind donațiile politice. Registrele deținute la momentul atacului cibernetic includ numele și adresa tuturor persoanelor din Regatul Unit care au fost înregistrate pentru a vota între 2014 și 2022, precum și numele celor înregistrați ca alegători din străinătate.
Registrele nu au inclus detalii despre persoanele înregistrate anonim.
Sistemul de e-mail al Comisiei a fost, de asemenea, accesibil în timpul atacului.
Marea Britanie își repară cu pași repezi sistemul de securitate
McNally a declarat pentru presă că regretă „că nu au fost instituite suficiente măsuri de protecție pentru a preveni acest atac cibernetic. De la identificarea acestuia, am luat măsuri semnificative, cu sprijinul specialiștilor, pentru a îmbunătăți securitatea, rezistența și fiabilitatea sistemelor noastre informatice.
Știm ce sisteme au fost accesibile actorilor ostili, dar nu suntem în măsură să știm în mod concludent ce fișiere au fost sau nu accesate. Deși datele conținute în registrele electorale sunt limitate, iar o mare parte dintre acestea sunt deja în domeniul public, înțelegem îngrijorarea care ar fi putut fi cauzată de faptul că registrele ar fi putut fi accesate și ne cerem scuze celor afectați”
Un purtător de cuvânt al Biroului Comisarului pentru Informații, care este autoritatea independentă de reglementare a protecției datelor din Marea Britanie, a declarat „Comisia electorală ne-a contactat în legătură cu acest incident și în prezent facem cercetări.
Recunoaștem că această știre poate provoca alarmă celor care se tem că ar putea fi afectați și dorim să asigurăm publicul că investigăm de urgență. Între timp, dacă cineva este îngrijorat de modul în care au fost gestionate datele sale, ar trebui să ia legătura cu ICO sau să consulte site-ul nostru pentru consiliere și sprijin”, potrivit The Guardian.