Lifestyle

Regina egipteană Nefertiti ar fi ascunsă într-o încăpere adiacentă camerei mortuare a fiului său vitreg

Regina egipteană Nefertiti ar fi ascunsă într-o încăpere adiacentă camerei mortuare a fiului său vitreg
listelist.com

Potrivit unui egiptolog britanic renumit, descoperirea unor hieroglife în mormântul lui Tutankhamon susține teoria că regina egipteană Nefertiti stă ascunsă într-o încăpere adiacentă încăperii mortuare a fiului său vitreg.

Deși a rămas nedemonstrată în urma unor scanări radar neconcludente, teoria a primit din nou susținere în urma descoperirii noilor indicia, a precizat fostul curator al Departamentului de Antichități Egiptene din cadrul Muzeului Britanic, Nicholas Reeves.

Ce susține Nicholas Reeves

Referitor la acest aspect, Nicholas Reeves a realizat că, de fapt, cartușele care îl înfățișează pe Tutankhamon în timp ce este înmormântat de succesorul său faraonic, Ay, au fost pictate peste cartușele cu Tutankhamon în timp ce o îngroapă pe Nefertiti, legendara regină a Egiptului și soția Regelui Akhenaton (sau Amenhotep IV).

De asemenea, egiptologul Nicholas Reeves a mai spus următoarele:

  • „Altfel nu ar fi existat acea decorație în mormântul lui Tutankhamon”
  • „Pot arăta acum că, sub cartușele lui Ay, se află cartușele lui Tutankhamon însuși, astfel demonstrând că scena l-a arătat inițial pe Tutankhamon în timp ce își înmormânta predecesorul, Nefertiti. Altfel nu ar fi existat acea decorație în mormântul lui Tutankhamon”

Cartușele ulterioare de pe zidul nordic îl arată pe Ay în timp ce ține în mână o teslă ceremonial și desfășoară un ritual al „deschiderii gurii” mumiei, pentru a restaura cele cinci simțuri ale decedatului.

„Cartușele lui Ay dezvăluie urme clare ale unui nume mai vechi”

„La o analiză mai atentă, cartușele lui Ay dezvăluie urme clare ale unui nume mai vechi, cel al lui Tutankhamon. În versiunea originală, această scenă l-a arătat pe Tutankhamon în timp ce efectua un ritual funerar pentru proprietarul original al mormântului, predecesorul său imediat… Nefertiti”, a adăugat Reeves, citat de The Guardian.

Mormântul lui Tutankhamon, plin cu diferite comori uimitoare

Potrivit lui Reeves, noile dovezi susțin teoria conform căreia mormântul lui Tutankhamon este doar secțiunea exterioară a unui mormânt mult mai mare „pregătit și încă ocupat de Nefertiti”. Mormântul lui Tutankhamon, descoperit în urmă cu un secol de Howard Carter, era plin cu diferite comori uimitoare de care regele ar fi avut nevoie în viața de apoi.

În 2015, Reeves a susținut că imaginile de înaltă rezoluție ale mormântului lui Tutankhamon au arătat linii sub suprafețele tencuite ale pereților vopsiți, sugerând uși neexplorate, deși alți experți au considerat că scanările au fost neconcludente.

  • „Este foarte ușor să scrii asta ca pură fantezie, dar… am descoperit că decorarea peretelui din camera funerară fusese schimbată.
  • „Întotdeauna am fost nedumeriți de mormântul lui Tutankhamon din cauza formei sale ciudate. Este foarte mic și nu este ceea ce ne-am aștepta de la un rege.”

Reeves susține că studiile recente, inclusiv imagistica termică și analiza creșterii mucegaiului, îi susțin în continuare teoria, potrivit theguardian.com

Reeves va include noile dovezi în viitoarea sa carte, „The Complete Tutankhamon”, care va fi publicată de Thames & Hudson pe 28 octombrie 2022. El actualizează o ediție apreciată pe care a publicat-o pentru prima dată acum 30 de ani.

Câteva informații despre Nicholas Reeves

Carl Nicholas Reeves s-a născut la  28 septembrie 1956 și este specialist în istoria egipteană și cultura materială.

FOTO factum-arte.com

Nicholas Reeves este absolvent (cu onoruri de primă clasă) în Istorie Antică de la University College London (1979). Și-a luat doctoratul. în Egiptologie (Studies in the Archaeology of the Valley of the Kings, with Particular Reference to Tomb Robbery and the Caching of the Royal Mummies) de la Universitatea Durham în 1984

Reeves a fost activ în diferite roluri în muzee și patrimoniu

În perioada 1998-2002, Reeves a lucrat pe teren ca director al Proiectului Mormintelor Regale Amarna în Valea Regilor din Egipt, efectuând patru sezoane de sondaje și săpături cu o echipă internațională în căutarea dovezilor pentru înmormântările dispărute ale femeilor de la curtea lui Akhenaton.

Prima săpătură stratigrafică a Văii încercată vreodată, printre caracteristicile identificate (în timpul studiului radar al proiectului din 2000) a fost KV63 (o cameră recent deschisă în NECROPOLA FARAONICĂ DIN Valea Regilor din Egipt) , excavat ulterior de Otto Schaden care lucra atunci pentru Universitatea din Memphis.

Proiectul a fost reinițiat în 2014, apoi ca parte a expediției egiptene de la Universitatea din Arizona.

Într-o lucrare publicată în iulie 2015, Reeves a atras atenția asupra urmelor liniare distincte vizibile în scanările de înaltă rezoluție ale suprafețelor pictate ale camerei funerare din mormântul lui Tutankhamon. El a susținut că aceste urme reprezintă „fantomele” a două uși nerecunoscute până acum, potrivit wikipedia.org