Lifestyle

Regina ciorbelor: zeamă de fasole cu costiță afumată. Rețeta datează din anul 1955. Un adevărat medicament

Regina ciorbelor: zeamă de fasole cu costiță afumată. Rețeta datează din anul 1955. Un adevărat medicament

Istoricii au descoperit că ciorba își are originea în trecutul îndepărtat, arheologii descoperind vase ceramice de acum 5000 de ani, folosite pentru depozitarea acestui preparat. Ce spuneți de o ciorbă dulceagă și aromată, preparată după o rețetă din anul 1955? Ceva mai bun nu ați mâncat niciodată.

În Îndrumătorul bucătarului și cofetarului din 1955 se păstrează o rețetă cu adevărat incredibilă de ciorbă de fasole cu costiță afumată, al cărei gust minunat este greu de explicat în cuvinte.

„Pentru 5 porții: 2 pahare fasole (albă), 100 g costiță (afumată), 4 bucăți ceapă, 2 linguri bulion, 1 legătură verdeață, 2 bucăți morcov, 2 bucăți păstârnac, 2 fire tarhon, 1 linguriță sare. Se alege fasolea, se spală și se pune la fiert cu apă rece.

Când începe să fiarbă, se adaugă zarzavatul și ceapa (tocată mărunt). Se adaugă costița afumată (prăjită) și bulionul lăsând să mai fiarbă. Se adaugă tarhonul. Se poate servi dulce sau acrită cu puțin oțet. Deasupra se presară verdeață tocată”, este textul original al rețetei.

Ingrediente pentru cea mai bună ciorbă de fasole

Pentru o ciorbă de fasole cu costiță afumată cu adevărat remarcabilă, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 pahare cu fasole boabe albă, 100-200 g costiță afumată, 4 cepe, 2 morcovi, 2 bucăți de păstârnac, 2 linguri cu bulion, mărar și pătrunjel, puțin tarhon, 1 linguriță cu sare, puțin ulei.

Mod de preparare

Pentru ca fasolea să fiarbă mult mai repede, puneți la înmuiat în apă cu o seară înainte. Dimineața puneți la fiert, iar când începe să fiarbă, schimbați apa. Curățați bine, apoi spălați și tăiați morcovii mărunt, procedând la fel cu păstârnacul și ceapa.

Zarzavatul se va adăuga în ciorbă când fasolea ca începe să fiarbă în cea de-a doua apă. Rumeniți în puțin ulei costița afumată care va fi tăiată în feliuțe. Se stinge cu bulion și puțină apă și se va turna peste fasole. Tarhonul se va pune spre final. Când vorba este gata, se adaugă tarhonul mărunțit, dar și verdeața.

Sursă foto: youtube