„Când urc pe scenă, mă dezvălui pe mine, oamenii pot vedea că sunt emoţionat, bucuros sau trist. Este esenţial pentru un artist pe scenă: să fii onest, să arăţi ce simţi”, a spus un mare violinist al lumii.
Violonistul olandez care a captivat publicul internațional, aducând farmecul sălii de bal vieneze la milioane de oameni din întreaga lume este André Rieu, regele valsului.
În anul 1967, după ce a părăsit școala de gramatică, André Rieu a continuat să studieze vioara la conservatorul din Liege, iar mai târziu la Conservatorul din Maastricht până în anul 1973
În anul 1978 a înfiinţat ansamblul The Maastricht Salon Orchestra, cu care a susţinut concerte în Olanda, RFG şi SUA. În aceeaşi perioadă a fost şi violonist la Limburg Symphony Orchestra.
În anul 1987, a înfiinţat Johann Strauss Orchestra, care a cuprins 12 muzicieni, iar primul concert cu aceasta a avut loc în anul 1988, de Anul Nou, pe 1 ianuarie. Ulterior, numărul membrilor orchestrei a ajuns la 50 şi uneori chiar 60, iar turneele de succes nu au întârziat să apară – Belgia, Olanda, Luxemburg, RFG.
Albumele lui André Rieu
În anul 1994 a lansat, în Olanda, albumul „From Holland with Love”, care cuprindea şi partitura „Second Waltz”, care s-a bucurat de un succes fulminant şi a făcut ca albumul să intre în Top 10 în Olanda.
În anul 1995, albumul a fost lansat şi pe piaţa germană, unde a intrat în Top 5, iar artistul a primit mai multe discuri de aur şi de platină.
În anul 1996,a lansat albumele „The Vienna I love” şi „In Concert”, care cuceresc piaţa muzicală europeană, iar spre finalul anului a primit distincţia World Music Award, la Monte Carlo.
Concertele în Europa s-au înmulţit, succesul a fost incontestabil, apoi au apărut alte 2 albume, „The Christmas I Love” – în 1997 – şi „Romantic Moments” – în 1998.
În anul 1999, la împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Johann Strauss, André Rieu a lansat albumul „100 Years of Strauss”.
În anul 2001, împreună cu Johann Strauss Orchestra, a organizat primul turneu în Japonia, şi tot atunci a înființat propriul studio de înregistrări, în echipa tehnică fiind adus şi fiul lui André Rieu, Pierre.
A urmat primul album produs în acest studio, ”Dreaming”, iar în anul 2002 a urmat un alt album, ”Walzertraum”.
În anul 2003, la marcarea a 25 de ani de activitate pe scenă a lansat albumul aniversar, ”Romantic Paradise”, care avea să fie nominalizat, în anul următor, pentru distincţia „Rose d’or”.
În iulie 2004, a înregistrat pe CD şi DVD, concertul desfăşurat pe Parkstad Limburg Stadium din Kerkrade, intitulat ”The Flying Dutchman”.
În anii 2005-2006 a realizat o serie de turnee în Germania, Austria, Franţa, SUA şi Canada, susținând spectacole memorabile în faţa Palatului Schönbrunn din Viena şi la Maastricht, unde pe scenă a urcat şi „Harlem Gospel Choir”.
În anul 2007 a imprimat DVD-ul ”André Rieu on his way to New York” şi un DVD – „Romance”, cu un show de televiziune desfăşurat la postul german ZDF.
Au urmat alte turnee în Germania, Austria, Elveţia, Belgia, Franţa, SUA şi Canada.
În anul 2007, André Rieu:
- a devenit PRIMUL ARTIST din ISTORIE care a înregistrat 9 DVD-uri de Top 10.
- a înregistrat albumul ”In Wonderland”,
- a debutat la Viena, cu un turneu de anvergură, ”World Stadium Tour: A Romantic Vienna Night”.
În anul 2008, pe 7 aprilie, André Rieu, împreună cu Johann Strauss Orchestra au primit Medalia de Onoare din partea primarului din Maastricht – cea mai mare distincţie pe care o poate oferi oraşul, iar în toamna aceluiaşi an, în Australia, Rieu devenea cel mai de succes artist, cu peste 2 milioane de albume vândute, momentul prilejuindu-i şi lansarea unui nou album, ”Live in Australia”.
Turnee în toată lumea, inclusiv la București
În anul 2009, a realizat noi turnee în Germania, Austria, Elveţia, Japonia, SUA, Canada şi Australia. Aoi, au urmat concertele în onoarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a reginei Beatrix a Olandei.
Seria turneelor în lume a continuat, iar în iunie 2015, celebrul violonist a susținut 7 concerte consecutive în Piața Constituției din București, un record în cariera sa. Unul dintre spectacolele de la Bucureşti a constituit momentul în care pe scenă a urcat şi marele naist român Gheorghe Zamfir. O parte din fondurile încasate din concerte au fost redirecţionate de către muzicianul olandez către UNICEF şi organizaţia „Salvaţi Copiii”
Violonistul olandez a captivat publicul internațional, aducând farmecul sălii de bal vieneze la milioane de oameni din întreaga lume.
În noiembrie 2015, André Rieu a adus un omagiu victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare în faţa clubului, iar câteva zile mai târziu, artistul a primit titlul de ”Ambasador Onorific al Bucureştiului” din partea Primăriei Capitalei, pentru modul în care a promovat cultura şi folclorul din România în lume, potrivit rador.ro
Tot în noiembrie 2015, muzicianul olandez a lansat DVD-ul ”André Rieu live în Bucureşti” şi a participat la Gala Caritabilă organizată pentru susţinerea victimelor incendiului din clubul Colectiv, violonistul donând întreg profitul realizat din vânzarea noului DVD.
În anul 2016, André Rieu a revenit în România pentru 2 concerte, la Bucureşti, în 11 şi 12 iunie
Pe scurt despre viața personală a lui André Rieu
- este căsătorit cu Marjorie Rieu din anul 1975, împreună cu care locuiește într-un castel romantic, care se presupune că a aparținut lui D’Artagnan, unul dintre cei trei mușchetari, construit în anul 1452 în orașul său natal Maastricht din Olanda, castel la care a visat încă din copilărie. Marjorie lucreaza alături de Rieu, fiind managerul său, iar soţii Rieu au împreună 2 fii (Marc şi Pierre) și 5 nepoți.
- de când a început să cânte pe scenă în urmă cu mai bine de 30 de ani și până în 2016, André nu s-a îmbolnăvit niciodată. A mers chiar la medic pentru că era atât de îngrijorat, dar medicul ar fi spus: „Domnule Rieu, sunteți un miracol. Inima ta bate in ¾ de timp.” Nu e de mirare că este atât de bun la vals.
- îi place să comunice cu fanii săi internaționali. Poate vorbi 6 limbi diferite (olandeză, engleză, germană, franceză, italiană și spaniolă).
- a început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani și cântă la o vioară Stradivarius din 1667