Lifestyle

„Regele Decebal” este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Iată cum s-a construit chipul lui Decebal, la Cazanele Dunării

„Regele Decebal” este cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Iată cum s-a construit chipul lui Decebal, la Cazanele Dunării
radiooltenia.ro/happeningnext.com

„DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT”. Cea mai mare sculptură în piatră din Europa a fost dorința, devenită realitate, a unuia dintre cei mai bogați români, lugojeanul Iosif Constantin Drăgan.

„Regele Decebal – făcută de Drăgan”

Cu o viață trăită câteva decenii departe de țară, Drăgan avea o avere estimată, în anul 2006, la 1,3 miliarde de dolari. Iar sculptura l-a costat nu mai puțin de un milion de dolari. Sub capul lui Decebal a rămas săpată în stâncă inscripția „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România.

Basorelieful îl reprezintă pe Decebal (ultimul rege al Daciei) și este sculptat într-o stâncă. Iar aceasta este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Punerea în operă a chipului lui Decebal s-a realizat între anii 1994 și 2004

Omul de afaceri și istoricul Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004.

Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub coordonarea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere.

La cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca.

În ce au constat lucrările pentru realizarea celei mai înalte sculpturi în piatră din Europa

Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul.

În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile.

Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită. Iar ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă. S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.

Dar cine a făcut prima schiță pe foaie a acestei sculpturi

Cel care a făcut prima schița pe foaie și apoi a muncit 10 ani la această statuie se numește Florin Cotarcea, potrivit Wikipedia.org.

Acesta, împreună cu echipa lui de 10 alpinisti , a putut face posibilă realizarea acestei sculpturi.

Cei 10 alpiniști (respectiv: Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Robert Torok, Petre Negoitescu, Mircea Furlan, Marian Bebe Pastiu, Pavel Boroanca, Dorin Baleanu, Petre Nitu si Ion Cristinel Kiss), alături de “tatăl” lor, sculptorul Florin Cotarcea, de mecanicul Rudolf Cocic, “bunicul”, si de paznicul Petre Rosu, au dat viață unui colos de piatră impresio­nant.