Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut astăzi regelui Charles să își anuleze călătoria în Franța. Aceasta ar fi fost prima vizită oficială de stat de la moartea reginei Elisabeta a II-a. Vizita a fost anulată din cauza revoltelor din Franța din cauza reformei care vizează majorarea vârstei de pensionare.
Monarhul trebuia să sosească la Paris împreună cu regina consoartă duminică pentru o călătorie de patru zile. Punctul culminant ar fi fost un banchet de stat la Versailles luni seara.
Însă consilierii președintelui francez s-au temut că evenimentul ar putea stârni revolte în rândul revoluționarilor de peste Canalul Mânecii, având în vedere legăturile castelului cu Revoluția din 1789 și cu ultimul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea și soția sa, Maria-Antoaneta, care au fost ghilotinați în 1793.
Regele Charles voia să le facă față protestarilor
Persoane din interior au declarat astăzi pentru MailOnline că regele Charles al III-lea ar fi fost hotărât să traverseze Canalul Mânecii pentru a arăta că „nu poți ceda în fața mulțimii”. Dar președintele Macron l-a sunat pe monarh în această dimineață și i-a cerut să rămână în Marea Britanie, după ce a sunat la No 10 Downing Street și a oferit același sfat.
Comentatorul regal, Richard Fitzwilliams, a declarat că simbolismul unui banchet de stat la Versailles, în timp ce Franța arde, ar fi fost „momentul Marie Antoinette” al lui Macron.
„Amânarea vizitei de stat a regelui Charles în Franța, prima din timpul domniei sale, marchează o umilință pentru președintele Macron. Țara se prăbușește în anarhie și a fost în mod clar imposibil să se garanteze siguranța petrecerii regale și să se respecte un program stabilit în care să se poată conta pe securitate. Amenințările de perturbare a vizitei au fost mult prea reale, mai ales având în vedere simbolismul atașat la Versailles, unde urma să aibă loc un banchet de stat”, a spus Fitzwilliams.
„Acesta a fost într-adevăr un dezastru, având în vedere legăturile palatului cu un regim antic care a fost răsturnat de o revoluție. Acestea sunt prea apropiate pentru a fi confortabile pentru Macron în acest moment și marchează o întoarcere la față a guvernului său, care insista mai devreme astăzi că va merge mai departe”, a continuat comentatorul regal.
Protestele din Franța iau amploare de la o zi la alta
În total, 457 de persoane au fost arestate și 441 de polițiști și membri ai forțelor de securitate au fost răniți joi în timpul protestelor la nivel național, a declarat astăzi ministrul de interne Gerald Darmanin. Franța a intrat în haos politic de când Macron a impus planurile sale de creștere a vârstei de pensionare de stat de la 62 la 64 de ani. Acest lucru a declanșat violențe, crime și marșuri în toate colțurile Franței.
Se pare că decizia lui Emmanuel Macron a fost luată după discuții între autoritățile franceze și britanice, dar experții în securitate au declarat pentru MailOnline că, deoarece poliția și serviciile secrete franceze au întâietate pentru operațiunea de securitate, ar fi fost tot sfatul lor să o anuleze.
Francezii s-au temut că securitatea regelui Charles nu poate fi garantată „din cauza interesului său de a se amesteca în mulțime”, potrivit unor surse de securitate din Paris.
„Vizita de stat a regelui și a reginei consoarte în Franța a fost amânată. Majestățile Lor așteaptă cu nerăbdare oportunitatea de a vizita Franța imediat ce vor fi găsite date”, conform unui purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.
Charles voia să-și ducă regina la Paris
Charles și Camilla urmau să călătorească din Franța în Germania pentru o vizită de stat, de miercurea viitoare până vineri. Se pare că vizita la Berlin se va desfășura conform planului.
Jurnalistul de investigație, Tom Bower, a declarat pentru MailOnline că Macron „s-a înclinat în fața mulțimii de stânga”, iar Charles ar fi vrut să-i înfrunte pentru prima sa vizită de stat.
Iar Simon Morgan, un fost ofițer de protecție regală, care acum conduce afacerea de securitate Trojan Consultancy, a declarat că decizia de a opri vizita va fi fost luată la sfatul francezilor, deoarece este „o vizită de stat în Franța, nu invers”.
„Este un pic jenant pentru francezi. Există un factor de risc pentru siguranța regelui și a reginei consort, plus cea a publicului. Dar, pur și simplu, s-ar putea ca ei să aibă nevoie de toate resursele lor pentru a menține ordinea publică de bază și au capacitatea de a face față și unei vizite de stat. Îmi imaginez că autoritățile franceze au considerat că pot renunța la distragerea atenției cu o vizită de stat în timp ce în țară există grave tulburări publice și tulburări politice”, a continuat acesta.
Viitorul lui Macron nu este unul prea strălucit
Amânarea este o umilință din partea lui Macron, ai cărui miniștri au insistat ca vizita de stat să se desfășoare conform programului. Aceasta a venit după ce huliganii antiguvernamentali au fost acuzați că „au încercat să ucidă ofițeri de poliție” în toată Franța astăzi, în timp ce piromani au atacat clădiri civice, inclusiv una dintr-un oraș pe care Charles urma să îl viziteze săptămâna viitoare.
O echipă de ofițeri de primă mână din cadrul unității Serviciului de Protecție al SDLP a studiat riguros profilul monarhului înainte de vizita de stat pe care acesta intenționa să o efectueze în acest weekend, conform dailymail.co.uk.
„Ei au devenit conștienți de obiceiul regelui de a strânge mâna în mod improvizat și de a vorbi cu oamenii obișnuiți ori de câte ori poate. Există tensiuni sociale uriașe în Franța și nu există nicio îndoială că astfel de bune maniere ar fi putut fi într-adevăr foarte periculoase”, conform unei surse ce a fost implicată în planificarea celor patru zile de evenimente din întreaga țară.
Președintele, Emmanuel Macron, a fost atacat în timpul unor întâlniri similare, iar popularitatea sa este la cel mai scăzut nivel după ce a majorat vârsta de pensionare în Franța de la 62 la 64 de ani fără un vot parlamentar. Măsura a provocat opt nopți consecutive de revolte, cu atacuri incendiare în zonele care urmau să fie vizitate de Charles.