Palatul Buckingham a anunțat că colaborează cu un studiu independent care explorează relația dintre monarhia britanică și comerțul cu sclavi în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.
Palatul a declarat că Regele Charles ia această problemă „profund în serios”. Cercetarea este realizată de Universitatea din Manchester împreună cu Historic Royal Palaces. Palatul Buckingham le acordă cercetătorilor acces deplin la Arhivele Regale și la Colecția Regală.
Studiul, un proiect de doctorat al istoricului Camilla de Koning, ar trebui să fie finalizat în 2026. Atât Regele, cât și Prințul de Wales și-au exprimat anterior durerea personală față de suferința provocată de comerțul cu sclavi.
Vorbind în timpul unei călătorii în Rwanda anul trecut, regele a spus că nu poate descrie „adâncimile durerii sale personale” față de suferința cauzată de comerțul cu sclavi. Într-o vizită în Jamaica în primăvara anului trecut, prințul William a declarat că sclavia este detestabilă, că „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată” și că „ne pătează pentru totdeauna istoria”.
Regele Charles își asumă responsabilitatea
Regele dorește să continue angajamentul său de a aprofunda înțelegerea impactului sclaviei cu „vigoare și determinare” de la venirea sa la tron, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.
Aceștia au continuat: „Aceasta este o problemă pe care Majestatea Sa o ia profund în serios”.
„Având în vedere complexitatea problemelor, este important să le explorăm cât mai amănunțit posibil”.
Această declarație a Palatului a fost emisă ca răspuns la The Guardian, care a publicat un document inedit care arată transferul din 1689 al acțiunilor Companiei Regale Africane de comerț cu sclavi de la Edward Colston, negustor de sclavi și viceguvernator al companiei, către regele William al III-lea.
Țările din Commonwealth, libere să aleagă forma de guvernământ
Regele a mai spus că fiecare țară din Commonwealth ar trebui să decidă singură dacă este o monarhie constituțională sau o republică, titrează BBC.
El a declarat că este conștient de faptul că rădăcinile organizației Commonwealth-ului „se adâncesc în cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre” și a spus că recunoașterea greșelilor din trecut este o „conversație căreia i-a venit timpul”.
În prezent există 14 regate din Commonwealth, în afară de Regatul Unit, în care regele este șeful statului.
Dr. Halima Begum, director executiv al Runnymede Trust – un grup de reflecție privind egalitatea rasială – a declarat pentru BBC că „este minunat să îl vedem pe Regele Charles construind pe moștenirea mamei sale”.
Ea a descris ca fiind „incredibil de încurajator” faptul că monarhia se implică din ce în ce mai mult în problemele legate de nedreptatea sclaviei.
Dr. Begum a continuat spunând că „următorul pas ar putea fi o comisie regală care să dezgroape istoriile complexe ale colonialismului” și că aceasta ar „inspira cu adevărat milioane de cetățeni britanici și, desigur, cetățeni din întregul Commonwealth”.
Anunțul Palatului a fost făcut în timp ce regele a luat parte la o tradiție pascală veche de secole, cunoscută sub numele de Maundy Thursday, pentru prima dată de când a devenit monarh.
Doctoranda de Koning a declarat că „familia regală este adesea trecută cu vederea atunci când vine vorba de influență”.