Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat detalii cu privire la reforma fiscală și măsurile fiscale-bugetare tranzitorii. Boloș a subliniat că reforma fiscală adevărată este planificată pentru anul 2025, conform angajamentelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Măsurile acestea (fiscal-bugetare – n. r.) sunt oarecum tranzitorii spre reforma fiscală adevărată pe care probabil o vom avea în anul 2025. Cu siguranţă, modificări în anul 2024 nu se mai pun în discuţie. În momentul de faţă nu există în discuţie niciun fel de modificare nici pentru ceea ce înseamnă anul 2023 şi nici pentru anul 2024.”
Reforma fiscală adevărată vine în 2025
„Vor fi suficiente măsurile din 2025 care, aşa cum arată angajamentele luate prin PNRR cu privire la reforma fiscală, să ştiţi că o să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”, a susţinut el.
Ministrul a adăugat că resursele financiare pentru măsurile din Legea pensiilor generale vor proveni din noua reformă fiscală. El a subliniat importanța acestei reforme pentru acoperirea angajamentelor bugetare.
„Noi ne bizuim pe reforma fiscală care e jalon în 2025. Resursele financiare consistente pentru măsurile din Legea pensiilor generale vor veni din noua reformă fiscală. E limpede ca se pun bazele unei reforme fiscale consistente care să susţină aceste angajamente pe care le avem, atât prin Legea privind pensiile generale, cât şi prin Legea salarizării unice, care sunt legi cu un impact bugetar consistent şi care au nevoie de resurse financiare consistente”, a adăugat ministrul.
Ministrul a vorbit și despre modificările aduse plafonului de garanții pentru programul IMM Invest Plus. Boloș a confirmat că proiectul de ordonanță de urgență a fost pus în consultare publică.
Se urmărește dezvoltarea economică
„Pregătim un pachet consistent pentru a susţine dezvoltarea economică, complementar cu ceea ce avem pe fondurile europene, încât dacă am luat cu o mână, măcar să dăm cu două pe zona aceasta de dezvoltare economică şi să putem să acoperim toate nevoile de dezvoltare ţinând cont şi de importanţa aceasta pe care o are dezvoltarea economică şi programul de dezvoltare economică asupra mediului de afaceri, prin crearea de locuri de muncă şi atragerea de investiţii. Este un impozit tranzitoriu, pe o perioadă limitată de timp. Domnul prim-ministru a spus 1 an de zile.”, a mai spus el.
În privința alocărilor bugetare, Marcel Boloș a menționat o creștere de 57% a bugetului alocat Educației. Ministrul a evidențiat alocări semnificative pentru sănătate, incluzând fondurile europene și PNRR. Un buget de aproximativ 90 de miliarde de lei este alocat pentru sănătate în anul viitor.
„Vă pot certifica faptul că există o creştere de 57% a bugetului alocat Educaţiei. Impactul măsurilor aprobate de către Guvern încă din vara acestui an sunt luate în considerare. Întrebarea este dacă în noua noua Lege a educaţiei prevederile de acolo vor fi puse în totalitate în aplicare. Deocamdată este prematur de spus, având în vedere că, aşa cum s-a menţionat, şi Legea pensiilor generale intră în vigoare. Mai facem simulări din acest punct de vedere, dar o cifră vă rog să reţineţi: 57% creştere de buget, inclusiv cu investiţiile din fondurile europene şi PNRR.”, potrivit DailyBusiness.