Lifestyle

Recomandări pentru o dietă fără gluten în timpul vacanțelor de vară

Recomandări pentru o dietă fără gluten în timpul vacanțelor de vară

Recomandări pentru o dietă fără gluten în timpul vacanțelor de vară. Aporturile mici de gluten la pacienții cu boală celiacă provoacă leziuni ale intestinului subțire, modifică sistemul imunitar și cresc riscul de a suferi complicații de sănătate.

Această boală se caracterizează prin faptul că are o origine autoimună și o componentă ereditară „în care există leziuni ale mucoasei intestinale derivate din ingestia de gluten”, care este o „fracțiune proteică găsită în grâu, orz, secară și derivați hibrizi”, explică Fundația spaniolă pentru sistemul digestiv (FEAD).

În acest sens, FEAD reamintește că este esențial să ții cont de o serie de recomandări, mai ales atunci când ieși la prânz sau la cină. „Absența simptomelor nu este indicativă a toleranței, așa că trebuie respectată întotdeauna o dietă strictă fără gluten, chiar și atunci când mergeți în vacanță sau în drumeții”, spun ei.

Evitați produsele în vrac și artizanale

Una dintre principalele recomandări de luat în considerare are legătură cu manipularea alimentelor. Astfel, este recomandabil să citiți etichetele produselor, deoarece prepararea neglijentă a alimentelor în bucătărie sau restaurante poate contribui la contaminarea încrucișată. În acest fel, fundația oferă următoarele avertismente:

Cartofii prăjiți sau alte alimente, cum ar fi crochetele, trebuie să fie gătite în prăjituri diferite decât cele utilizate pentru alimentele care conțin gluten.

Sosurile cu făină, bătuturi sau creme de legume pot conține urme.

Este recomandat să verificați modul de preparare și ingredientele vaselor înainte de a le consuma.

Pe de altă parte, FEAD reamintește că este recomandabil să se evite următoarele alimente: produsele în vrac, cele fabricate manual și cele care nu au etichetate. „Este recomandabil să consumați produse proaspete, evitând alimentele pâine, umplute sau cu sosuri”, adaugă aceștia.

Nu refolosiți uleiul

Recomandări pentru o dietă fără gluten în timpul vacanțelor de vară. Când gătiți, este recomandabil să luați precauții extreme și să separați produsele fără gluten într-un recipient identificat. La fel, „este recomandabil să nu refolosiți uleiul, apa de gătit sau bulionele atunci când au fost produse produse care conțin gluten”, subliniază FEAD.

Pe de altă parte, atunci când încălziți alimentele în cuptorul cu microunde sau în cuptor, este recomandabil să le acoperiți cu folie de aluminiu pentru a evita contaminarea. În plus, este necesar să fiți foarte atenți la igienă și să curățați orice ustensile de bucătărie, cârpă sau șorț care pot conține urme de gluten.

Ce băuturi alcoolice sunt potrivite pentru celiaci?

Persoanele cu boală celiacă pot consuma vin, cidru sau băuturi distilate precum rom, gin sau tequila, deoarece practic tot glutenul este de obicei eliminat în procesul de distilare. Cu toate acestea, este recomandat să citiți întotdeauna etichetele. Astfel, berea trebuie să indice în mod expres că este fără gluten. Dar tutunul? Acest produs nu conține gluten, „dar consumul său dăunează sănătății”.