Detaliile din rechizitoriul anchetatorilor DNA prin care l-au deferit justiției pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, arată preocuparea sa primordială de a obține beneficii materiale de pe urma unei vizite oficiale și minciuna cu care a păcălit direcțiunea combinatului siderurgic, respectiv că tonele de tablă ar fi necesare pentru ridicare a unei grădini zoologice în Iași.
Anchetatorii notează aceste aspecte în dosarul în care îl acuză pe ex-demnitar, alături de soția și frații săi, de fapte de mare corupție, precum luare de mită, 22 de tone de tablă și produse feroase, și instigare la delapidare.
Rechizitoriul DNA în Dosarul Tabla: Alexe voia tonele de marfă ca să-și construiască o grădină zoologică
„ALEXE COSTEL, ministru al mediului, apelor și pădurilor în Guvernul României a vizitat, alături de alte oficialități locale, în luna ianuarie 2020, Combinatul ( ), aflat în proprietatea SC ( )SA, ocazie cu care s-a întâlnit cu reprezentanții combinatului siderurgic Sidex/ Liberty Steel Galați.
În acest context, după ce a luat la cunoștință, în mod direct, despre posibilitățile combinatului siderurgic de a-i pune la dispoziție anumite produse siderurgice de care avea nevoie, în data de 06.04.2020, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din București, ALEXE COSTEL a pretins unui reprezentant al combinatului, mai multe produse siderurgice (tablă cutată – 2800 mp, șipcă gard – 1600 ml, bară rectangulară 15cmx15cm – 120 ml, bara rectangulară 4×3 sau 4×4 – 1000 m, tablă pentru pereți – 1300 mp), invocând realizarea unei grădini zoologice în județul Iași.
A mers în vizită oficială şi a cerut tablă invocând realizarea unei grădini zoologice în județul Iași
În scopul creării unei aparențe de legalitate pentru primirea bunurilor, ALEXE COSTEL a solicitat sponsorizarea unei asociații, al cărei președinte era.
Cu toate că sediul asociației era în municipiul Iași, în realitate, trebuia ca produsele siderurgice să ajungă în comuna ( ), județul Iași, la punctul de lucru al societății Corporex la care asociat unic și administrator era soția acestuia, ceea ce s-a și întâmplat ulterior”, se arată în mega-dosarul de corupție al fostului demnitar.
Fraţii şi soţia lui Costel Alexe sunt judecaţi alături de acesta
În acest dosarul sunt judecați pentru fapte de mare corupție ambii frați ai fostului demnitar precum și soția acestuia Raluca Elena Alexe, dar și fostul director al combinatului gălățean precum și două subalterne ale acestuia.
Alexe Costel, Raluca Elena Alexe, Florin Alexe și Mihai Alexe, sunt membrii familiei ex-demnitarului care vor răspunde în fața instanței, iar Ioan Bogdan Grecu, directorul combinatului, și Mirela Gătin și Nicoleta Fătu, subalternele acestuia.
DNA nota în comunicatul de trimitere în judecată că la data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).
Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.
Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.
În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.).
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite în contextul de mai sus.Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.