Preocupaţi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, doi miniştrii social democraţi par că au păreri diferite legate de o eventuală recesiune în care ar putea intra ţara noastră. În timp ce ministrul Economiei, Florin Spătaru spune că „la nivel european vorbim de situații clare de recesiune, iar ţara noastră nu poate fi izolată din punctul acesta de vedere”, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu susţine că „noi nu suntem în situația nici de recesiune și suntem mult departe de criză”.
Recesiunea în România, văzută diferit de doi miniştri social-democraţi. Economia şi Finanţele se bat cap în cap
Ministrul Economiei spune că la nivel european vorbim de situații clare de recesiune, iar ţara noastră nu poate fi izolată din punctul acesta de vedere. „România are o amenințare, dar are și o oportunitate”, a spus Florin Spătaru, în exclusivitate la Antena 3.
Întrebat dacă România riscă să intre în recesiune, ministrul Economiei a răspuns:
„La nivel european vorbim de situații clare de recesiune. România nu poate fi izolată din punctul ăsta de vedere, tocmai de aceea vin și spun că România are o amenințare din punctul acesta de vedere, dar are și o oportunitate. De ce? Pentru că suntem producători de energie şi de gaz, pentru că putem să producem materii prime, care ar putea la rândul lor să creeze valoare, atât în România, cât şi la nivel european”, a declarat Florin Spătaru.
Câciu: „Noi nu suntem în situația de recesiune și suntem mult departe de criză
În schimb, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu pare mult mai relaxat şi susţine că România nu este în situaţia de recesiune şi suntem departe de criză, dar suntem în zona de presiune recesionistă, iar un eventual șoc în economia europeană va fi resimțit și la noi, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.
Întrebat dacă ne așteaptă o criză globală, ministrul Finanțelor a declarat că nu crede că va fi acestă criză.
„Eu vreau să cred că nu va fi această criză globală. Evident presiuni de recesiune or fi, pentru că inflația și incertitudinea pe lanțurile de aprovizionare poate să-ți conducă la un moment dat un blocaj al ofertei, nu se mai valorifică şi atunci ai ceea ce se numeşte recesiune.
Pentru cei care nu știu, recesiunea este un o temperatură înaintea răcelii. Se întâmplă înaintea crizelor. Recesiunea este o situație negativă, dar nu este chiar egalul unei crize. Poate fi premergătoare unei crize, a spus Câciu.
Ministrul a precizat că România nu se află în prezent într-o situație de recesiune economică, însă ne aflăm în zona de presiune recesionistă.
România nu este în recesiune economică
„Noi nu suntem în situația nici de recesiune și suntem mult departe de criză, dar suntem în zona de presiune recesionistă. De ce? Pentru că elementele acestea, puseu inflaționist și șocurile pe lanțurile de aprovizionare conduc la nişte riscuri.
Și asta o simte orice antreprenor din România, dincolo de incertitudinea costurilor pe care o are și se confruntă din de la energie până la chiar materiile prime, sau orice orice element de cost, nu mai are o predictibilitate și puterea de cumpărare în zona de puseu inflaţionist, fie că discutăm de puterea de cumpărare a companiilor, pentru schimburi comerciale, fie că discutăm de puterea de cumpărare a oamenilor – scade, erodată de costurile mai mari cu care oferta începe să se valorifice. Şi atunci presiunea n-ai cum să spui că nu există”, a mai declarat Câciu.
România este o țară dependentă de economia europeană
Ministrul Finanțelor spune că România este dependentă de economia Europeană și un eventual șoc în motorul economiei – Germania va fi resimțit și la noi.
„România este o țară dependentă de economia europeană. Și atunci, dacă un șoc recesionist s-ar întâmpla în Europa, sunt semnale și vedem cum funcționează economia Germaniei, care a stagnat în trimestru II, vei importa și dacă tu ești o în regulă cu ceea ce îți faci în casa ta, vei importa la un moment dat această acest șoc recesionist”, a precizat Adrian Câciu.