Deocamdată, așteptările optimiste privind redresarea economică nu pare că vor fi satisfăcute prea curând. Zona euro, care a fost mai puțin lovită de valul inflaționist al anului 2022, are o creștere economică destul de lentă în momentul de față. În medie, ea a avansat cu 0,3% în rândul țărilor UE care au adoptat moneda unică – mai lent decât în cazul celorlalte membre ale Uniunii Europene, cu toate că acestea din urmă au și avut de depășit o inflație mult mai devastatoare.
Spre exemplu, România abia ce a ajuns sub pragul psihologic de 10% în ceea ce privește rata inflației. Totuși, se pare că există probleme și „la case mai mari”, mai precis, la a cincea cea mai puternică economie din Uniunea Europeană.
Situația neașteptată din Olanda
Astfel, economia olandeză a intrat în recesiune, deoarece a scăzut cu 0,3% în trimestrul al doilea, potrivit unei prime estimări publicate miercuri de Statistics Netherlands.
Cea de-a cincea economie a zonei euro s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, după o scădere de 0,4% în primele trei luni ale anului.
Creșterea economică în Olanda fusese de aproape 5% pe an în 2021 și 2022, într-o redresare rapidă după o cădere cauzată de COVID-19. Dată fiind tendința de echilibru și chiar de creștere a Țărilor de Jos, inclusiv în contexte incerte din punct de vedere economic, recesiunea actuală este cel puțin surprinzătoare.
Care sunt motivele căderii economice?
Prima recesiune de la pandemie a fost determinată de o scădere a cheltuielilor de consum și a exporturilor, în timp ce inflația galopantă a dus la creșterea prețurilor la alimente și a facturilor la energie în Olanda și la partenerii săi comerciali.
Cheltuielile de consum au scăzut cu 1,6%, în timp ce exporturile au fost cu 0,7% mai mici decât în primele trei luni ale anului, raportează Reuters.
Inflația în Olanda a scăzut de la atingerea unui vârf de 14,5% în septembrie anul trecut, dar a fost încă relativ ridicată, de aproximativ 6% în al doilea trimestru al anului 2023. Astfel, tendințele sale inflaționiste sunt mai ridicate decât media statelor membre. În Uniunea Europeană, mai precis, în zona euro, media este de 5.3%. Pe de altă parte, 6.1% era media inflaționistă înregistrată în luna mai, coborâtă apoi la 5.5% în iunie, astfel încât Olanda nu se află la o distanță semnificativă față de celelalte membre care au adoptat moneda unică.
Toate statele lumii se tem însă de o nouă criză de ordin energetic, date fiind dificultățile de aprovizionare cu gaz natural și GNL (gaz natural lichefiat) în contextul sancțiunilor aplicate Rusiei; chiar dacă Olanda și-a atins independența energetică, ea era una dintre cele mai mari consumatoare de gaz rusesc înaintea războiului.