Social

Recensământul online, campanie fără prea mare succes în țară. Cum arată datele cu o săptămână înainte de încheierea rezultatelor

recensamant

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, de exemplu, dar şi în activități administrative sau de cercetare.

Recensământul online, campanie fără prea mare succes în țară. Cum arată datele cu o săptămână înainte de încheierea rezultatelor

Etapa de autorecenzare, pe care fiecare român o putea face online sau la centre special deschise în acest sens, nu a avut mare succes. Până acum două săptămâni, statistica arăta că doar 2 din 10 români se autorecenzaseră, la mai bine de o lună de la inceputul recensământului populaţiei şi locuinţelor. Chiar dacă acest proces are loc în mediul online, iar timpul de răspuns este unul relativ scurt, românii nu s-au grăbit să ofere datele și să beneficieze de o zi liberă.

Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Recensământul online poate fi realizat până la 15 mai, data limită de completare a formularelor. Românii au obligaţia să completeze datele pentru Recensământ 2022, însă autorecenzarea în sine nu este obligatorie. După 15 mai însă se poate ajunge la amenzi.

Recensământul se poate face şi prin interviu cu un recenzor între 16 mai și 17 iulie 2022. De asemenea pot fi amedanţi şi care refuză să răspundă la anumite întrebări.

„Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni de bună-credință. Lipsa disponibilității de a coopera reprezintă o contravenție și poate fi amendată conform legii. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci și noi trebuie să oferim informații reale și complete”, informează siteul recensamantromania.ro.

Cum arată statistica la nivel național

Cu o săptămână înainte de încheierea auto-recenzării online, media chestionarelor completate a depășit 33% / Județele fruntașe și cele de la coada clasamentului.

Cu o săptămână înaintea încheierii perioadei de auto-recenzare online, în 6 județe pragul de 40% a fost depășit, în vreme ce în 10 județe ponderea auto-recenzaților nu trece de 30%, arată datele consultate de HotNews.ro.

Județul Brașov stă cel mai bine, pomderea chestionarelor completate fiind de peste 46%. Brașovul e ormat la mică distanță de Harghita, Teleorman, Botoșaniși Covasna. La capătul celălalt al clasamentului găsim Iașiul (sub 25%), urmat de Bacău, Dolj și Mehedinți.

Reamintim că în perioada 16 mai – 17 iulie 2022 va avea loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Angajatorii sunt astfel obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

recensamant