Social

Recensământ 2022, etapa a doua. Ce trebuie să avem în vedere

Recensământ 2022, etapa a doua. Ce trebuie să avem în vedere
alba24.ro/cavaleria.ro

În data de 03.06.2022, oficial, a început recensământul din uşă în uşă, etapă care se va desfășura până  pe data de 17 iulie 2022.

În această etapă, oamenii care nu au reuşit să se autorecenzeze până pe data de 27.05.2022, adică nu au reușit să parcurgă chestionarul online, vor primi ajutorul din partea personalului calificat la ei acasă.

Recenzarea din ușă în ușă a început cu o întârziere de 3 zile, întrucât angajaţii de la Institutul Naţional de Statistică au întâmpinat unele probleme cu tabletele de lucru, potrivit antena3.ro

Important de știut

Românii care vor fi recenzați acasă trebuie să cunoască unele aspecte:

  • recenzorii trebuie să se legitimeze. Acest aspect este unul foarte important pentru a putea face deosebirea între un recenzor și un impostor:

„Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, a precizat coordonatorul recensământului.

  • dacă recenzorii folosesc datele colectate în alt scop, riscă amenzi de până la 5.000 de lei
  • toate datele colectate de recenzori sunt introduse în sistem cu ajutorul unei tablete
  • recenzorii vor sosi și la ușa românilor care au răspuns incomplet sau incorect la întrebările din chestionarul online, nu numai la cea a căror nu au completat deloc chestionarul
  • recenzorii sunt obligaţi să revină la aceeaşi adresă, dacă nu li se răspunde de prima dată

Ce procent din populația României s-a autorecenzat?

Conform datelor statistice, mai mult de jumătate din populația-țintă nu a completat recesământul online. Adică, puțin peste 45% dintre români şi-au făcut autorecenzarea, ceea ce reprezintă aproape 9 milioane de persoane.

Ce se înâmplă în cazul refuzului de a răspunde la întrebările recenzorului?

Persoanele care refuză să răspundă la întrebările recenzorului sau furnizează informații false, riscă amenzi între 1.000 lei şi 3.000 lei.

De asemenea, cei care nu permit accesul recenzorilor în locuinţă, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.500 lei și 5.000 lei.

Alin Dobre, coordonator local recenzor, a transmis : „În timpul unei recenzări, sistemul se poate bloca, deocamdată nu întâmpinăm probleme, sau lipsa semnalului, sau să se blocheze tableta”.

La ce  număr a ajuns România în ceea ce privește  recenzarea populației?

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Pentru această etapă a recenzării din ușă în ușă, din anul 2022, au fost instruite 4000 de persoane.