În anul 2024, pensionarii din România vor beneficia de un nou sistem de calcul al pensiilor. Recalcularea pensiilor va intra în vigoare începând cu 1 septembrie. În prezent, țara noastră are cinci milioane de persoane în vârstă care primesc pensie.
Pentru două milioane dintre acești pensionari, veniturile nu vor suferi modificări începând cu data menționată. Cu toate acestea, pentru cei trei milioane de pensionari rămași, se preconizează creșteri semnificative ale veniturilor.
Câți bani se dau după recalcularea pensiilor?
Principala schimbare constă în înlocuirea punctului de pensie cu conceptul de „punct de stabilitate”. Acesta rămâne legat de stagiul de cotizare, însă se va ajusta în funcție de diverse circumstanțe. Precum stagiul militar, studiile superioare și perioadele asimilate (cum ar fi perioadele de șomaj). În aceste situații, se acumulează 0,25 puncte de stabilitate pentru fiecare an.
Începând cu 1 septembrie, recalcularea pensiilor va lua în considerare aceste puncte de stabilitate, valorate la 81 de lei fiecare în 2024. Procesul de determinare a numărului de puncte de stabilitate implică evaluarea contribuțiilor în funcție de ani. Astfel încât pentru 25-30 de ani de contributivitate se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an, ajungând la un total de 2,5 puncte. Pentru 30-35 de ani, se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an, rezultând 3,75 puncte. Pentru cei cu peste 35 de ani de contributivitate, se adaugă un punct pentru fiecare an.
De asemenea, Legea Pensiilor 360/2023 oferă toate detaliile referitoare la noile reglementări privind pensiile și modalitatea de calcul.
O altă modificare importantă vizează impozitarea pensiilor, unde se dispune că seniorii cu venituri sub 2.000 de lei sunt scutiți de impozitul de 10%. În cazul pensiilor care depășesc acest prag, impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei ar implica un impozit de 20% doar pentru diferența dintre 2.800 de lei și 2.000 de lei, adică pentru 800 de lei, rezultând un impozit de 80 de lei. Aceeași regulă se aplică și pentru pensiile mai mari, cum ar fi cea de 4.000 de lei, unde impozitul pentru diferența de 2.000 de lei va fi de 200 de lei, scrie Playtech.