Actual

Recalcularea pensiilor. Românii vor primi un plus de până la 50% de la stat

pensii pensionari (Sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Recalcularea pensiilor. Există multe persoane în România care depind de banii primiți de la stat. Mulți pensionari se confruntă cu venituri foarte mici, care de cele mai multe ori nu le ajung pentru cele necesare. Dar, Guvernul a venit cu o veste bună pentru oameni.

Pensiile vor fi recalculate, iar cetățenii vor beneficia de un plus la nivelul veniturilor. Sumele de bani pe care aceștia le primesc de la stat ar putea crește și cu 50%.

Recalcularea pensiilor

Pensionarii se vor confrunta cu o schimbare care îi va ajuta. Guvernul vine cu o decizie ce va fi în favoarea unor vârstnici. Oficialii au promis pensii mai mari în 2024. Aceste schimbări vor avea loc după ce noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

La 1 ianuarie 2024, Legea 127/2019 ar trebui să fie adoptată. Prevederile legale cu privire la sistemul de pensii au fost examinate în Parlament în ultimii patru ani. Guvernul Ciolacu este îndemnat de organizațiile de pensionari din toată țara să nu amâne aplicarea legii. Aceasta ar veni în ajutorul sutelor de mii de pensionari cu venituri mici și foarte mici în acest moment.

Noua lege a sistemului de pensii

Recalcularea pensiilor. În contextul actual, în care costul de trai este unul extrem de ridicat, iar prețurile au luat amploare în magazine, vârstnicii au nevoie de ajutor.  Noua lege 127/2019, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor, prevede că pensia minimă va fi revizuită începând cu această dată.

Pensia minimă va fi calculată acum cu ajutorul unei noi formule. Aceasta se bazează pe 40% sau 45% din salariul minim brut și crește în funcție de vechimea în muncă. Pensia minimă va începe de la 1.320 de lei, adică 40% din salariul minim. Începând cu luna octombrie, salariul minim va fi de 3.300 de lei.

Venituri mai mari

Potrivit legii, unii pensionari vor avea parte de venituri cu mult mai mari față de momentul actual. La procentul minim de pensie, adică 45%, se va adăuga 1% pentru fiecare an de cotizare realizat după îndeplinirea stagiului minim, de 15 ani.

Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.” se arată în cadrul legii 127/2019, articolul 91.

Veste bună pentru vârstnici

Recalcularea pensiilor. Anumiți pensionari care au activat în diferite domenii se confruntă cu pensii extrem de mici. Acestea nu acoperă nici necesarul pentru alimente la nivelul unei luni. Un exemplu în acest sens sunt pensionarii din agricultură. Există deja 174.000 de pensionari din agricultură, cu o pensie medie de doar 803 lei, potrivit celor mai recente statistici.

110.000 de pensionari din sistemul anterior pentru agricultori, adică 64,8% din total, au continuat să primească pensia socială minimă garantată, potrivit INS. Cu toate acestea, restul de 64.000 de pensionari din agricultură primesc doar 800 de lei, ceea ce este mai puțin decât pensia minimă. Pensiile acestor agricultori vor crește cu peste 50%  în momentul implementării legii la 1 ianuarie 2024, conform Daily Business .