Rebeca, fetița în vârstă de 5 ani, internată inițial cu diagnosticul de hepatita misterioasă, dar care s-a dovedit a fi, după efectuarea tuturor analizelor, boala Wilson, e în stare critică. Micuței i s-a efectuat transplant cu un organul prelevat de la un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în moarte cerebrală.
Rebeca, fetița de cinci ani cu transplant hepatic, operată de urgență, ”luptă” pentru viață, la reanimare
„După o perioadă cu evoluție favorabilă, starea clinică a fetiței transplantate a suferit agravare progresivă în ultimele trei zile. În cursul zilei de astăzi s-a intervenit chirurgical, identificându-se complicații ale anastomozei biliare, care au fost corectate. În acest moment starea fetiței este critică, necesitând măsuri susținute de terapie intensivă”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții Secției Clinice ATI III, a Institutului Clinic Fundeni din București.
Cu puțin timp în urmă, soarele a apărut iar și în viața familiei micuței Rebeca. Specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni, sub coordonarea binecunoscutului prof. dr. Irinel Popescu, au reușit operația de transplant. Totul a decurs bine, organismul micului suflețel era însă slăbit,motiv pentru care medicii au monitorizat-o în permenență. Starea a fost stabilă până mai ieri, când medicii s-au văzut nevoiți să intervină de urgență.
17 medici români și-au unit forțele, pentru transplantul de ficat
Eforturile purtătorilor de halate albe și costume chirurgicale, verzi sau albastre, au fost dincolo de puterile omenești. 17 medici și-au unit forțele și au participat la efectuarea transplantului de ficat, pentru copila de 5 ani, suspectă de hepatita misterioasă.
În seara zilei de 30 aprilie a fost realizat cu succes transplantul hepatic pediatric la fetița de 5 ani cu Boala Wilson și insuficientă hepatică, anunța Ministerul Sănătății.
Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în cadrul Școlii de Chirurgie din cadrul Institutului Clinic Fundeni aflată sub îndrumarea Prof.Dr.Irinel Popescu. Echipa chirurgicală și de îngrijire a fost compusă din 17 specialiști de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.
Înaintea intervenției chirurgicale de transplant, un alt grup de medici – răsfirați în întreaga țară – au căutat un donator compatibil pentru copilă.
După transplant, starea fetitei era stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secția de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni.
Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se afla in proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric, menționează infoactual.ro, în același articol.
Ministerul Sănătțtii va acorda tot sprijinul necesar pentru acreditarea și funcționarea cât mai rapidă a acestui Centru, încât în cursul verii să poată realiza primele transplanturi hepatice la copii din Romania, se anunță într-un comunicat emis de instituție.
Prin durerea familiei și tragedia micuței de numai cinci ani, ”roata” sistemului medical din România se învârte și merge înainte, cu pași înceți, dar siguri. Și de această dată, a fost nevoie de o tragedie pentru a face lucrurile să meargă într-un sens bun.
Alte zeci de oameni așteaptă cuminți, pe liste interminabile,ca micuții lor copiii să poată beneficia de transplantul hepatic, salavator de vieți . Medicii sunt pregătiți, întotdeuna au fost, rămâne doar sistemul să își facă treaba.