Situația la nivelul țării noastre nu este una favorabilă. Românii se confruntă cu venituri mici, iar principala problemă este stresul financiar. Aceste dificultăți financiare sunt prezente la majoritatea oamenilor. De asemenea, acestea se accentuează odată cu ieșirea la pensie. Conform datelor, românii trăiesc bine doar 4 ani de la ieșirea la pensie.
Există o realitate destul de cruntă. Românii care ies la pensie nu se bucură de o bătrânețe liniștită. Aceștia se confruntă cu multe probleme financiare. Iar veniturile acordate de stat nu sunt suficiente. Condițiile oferite vârstnicilor duc la problema speranței la viață, care este destul de scăzută în România.
Românii și problema ieșirii la pensie
Doar în primii 4 ani de pensie, românii au un trai confortabil. Potrivit datelor, țara noastră se află pe ultimul loc din lume. În topul națiunilor care asigură servicii medicale pentru cetățenii săi care ies la pensie. Principalele cauze sunt lipsa accesului la asistență medicală și la educație.
În plus, ministrul Muncii a declarat recent că este puțin probabil ca o creștere a speranței de viață să aibă loc foarte curând. Ceea ce sugerează că viitorul nu arată pozitiv pentru români. Multe persoane se confruntă cu diferite boli. De asemenea, acestea au apărut la câțiva ani de la pensionare. „Problema cardiacă a început cam pe la 55-60 de ani, iar după pandemie, atunci a început o problemă de coloană. Cred că după pandemie au apărut şi nişte probleme din acestea psihice, stând numai în casă, a început să-mi fie frică” a explicat o pensionară.
Accesul la servicii medicale
În acest context, pensionarii au nevoie de acces la servicii medicale pentru a-și trata afecțiunile. Potrivit oamenilor, acest lucru este dificil. „Foarte greu pentru că medicul de familie îţi dă o trimitere cu care mergi la o policlinică, nu are medicul specialist. Ca să-l găseşti te duci la altă policlinică, nu aparţii de aici, nu avem nici noi sau vă programăm peste nu ştiu cât timp” a spus pensionarul.
Principala problemă cu care oamenii se confruntă după pensionare sunt veniturile. Aceștia sunt nevoiți să plătească sume de bani foarte mari pentru tratamente sau medicamente. Care ajung să coste jumătate sau chiar mai mult din pensie. „Viaţa e aşa de scumpă. Sunt operată pe cord, fac tratament. Sunt multe analize pe care eu trebuie să le plătesc, acum am plătit 400 de lei” a spus o femeie.
Bolile care apar odată cu pensionarea
Oamenii sunt obișnuiți cu un anumit ritm. Odată ce acest lucru este finalizat, pot apărea diferite afecțiuni. Potrivit datelor Eurostat, cele mai frecvente boli care apar odată cu pensionarea sunt cele respiratorii și digestive. Dar la acestea se adaugă și alte probleme de sănătate.
„Afecţiuni cardiovasculare în principal, tulburare neurocognitivă majoră, ce înainte denumeam demenţă. Nu s-au alimentat corect, efortul nu a fost nici el dozat cum trebuie şi cum vă spuneam depresia, stresul psihoemoţional” a explicat Alice Petrescu, medic geriatrie.
Speranța de viață
Speranța la viață în România este destul de mică, în comparație cu alte țări. Potrivit datelor, în țări precum Suedia sau Irlanda, oamenii trăiesc bine 13-15 ani după pensionare. Dar, acest lucru este datorat investiției statului.
„Aici am putea face mai mult, integrarea vârstnicilor în societate în continuare. În România pensia este ca un soi de moarte simbolică înainte de vreme, au ieșit din viața socială. În țările vestice există programe care sunt susținute, finanțate de stat, fie pentru a integra încă vârstnicii, fie pentru a le oferi programe de tip turism” a spus Dan Petre, sociolog, conform Observator .