LA REPUBBLICA prezintă reacțiile țărilor privind diminuarea efectelor pandemiei virusului gripal.
China transmite condoleanțe
Președintele chinez, Xi Jinping, a vorbit la telefon cu liderii țărilor cele mai afectate de epidemia Covid-19 din lume: Italia, Iran și Coreea de Sud. Conform televiziunii de stat CCTV, vorbind cu președintele Sergio Mattarella, Xi Jinping a exprimat „sincere condoleanțe” poporului italian pentru criza cu care se confruntă. Președintele chinez a făcut același lucru vorbind cu liderii Coreei de Sud și Iranului.
Noua Zeelandă instituie carantină obligatorie
De duminică, persoanele sosite în Noua Zeelandă vor trebui, de asemenea, să intre în carantină timp de 14 zile, a anunțat premierul Jacinda Ardern cu câteva ore înainte de a anula ceremonia de comemorare, la un an după atacurile din moscheile din Christchurch.
„Această decizie va face ca Noua Zeelandă să aibă cele mai extinse și stricte măsuri de control la frontieră adoptate în lume”, a spus Arden, îndemnându-și concetățenii să evite călătoriile neimportante în străinătate. Măsura interzice, de asemenea, acostarea navelor de croazieră în porturile din Noua Zeelandă, până la 30 iunie.
În ceea ce privește decizia de a anula comemorarea celor 50 de victime ale masacrului comis pe 15 martie 2019 în două moschei de către un extremist de dreapta australian, Ardern a spus că este „o decizie pragmatică” de a evita răspândirea virusului, care a „întristat-o mult”. Până în prezent, Noua Zeelandă are șase cazuri confirmate de Covid-19.
Arabia Saudită suspendă traficul aerian
Arabia Saudită a anunțat suspendarea tuturor zborurilor internaționale timp de două săptămâni, ca răspuns la epidemia Covid-19. „Guvernul Regatului a decis să suspende zborurile internaționale timp de două săptămâni începând de mâine, ca parte a eforturilor sale de a preveni răspândirea coronavirusului”, a declarat Ministerul de Externe pe Twitter.
Regatul a oprit deja zborurile către unele țări și a închis școlile și universitățile ca parte a măsurilor de combatere a bolii. „Un permis excepțional va fi acordat tuturor cetățenilor și rezidenților care nu se pot întoarce (în Arabia Saudită) din cauza suspendării zborurilor sau pentru că au fost plasați în carantină la întoarcerea în Regat”, scrie agenția de știri oficială Spa, citând ministerul.
Este ultima măsură adoptată de Riad pentru combaterea pandemiei de coronavirus, după suspendarea pelerinajului minor musulman – Umrah – în orașele sfinte din Mecca și Medina, a căror intrare este acum interzisă pelerinilor. Suspendarea zborurilor și a Umrah, care atrage milioane de pelerini în fiecare an, ridică incertitudini cu privire la marele pelerinaj Hajj, unul dintre pilonii credinței islamice, care ar trebui să înceapă la sfârșitul lunii iulie.