21 septembrie este Ziua mondială a păcii. Pacea este celebrată, în întreaga lume, la data de 21 septembrie. Astăzi, însă, întreaga omenire este oripilată și îngrozită la auzul mesajului agresiv la adresa umanității. Această zi va rămâne exact așa în istoria omenirii ca ziua mesajului halucinant al lui Putin, care a provocat un adevărat ”tsunami” de reacții naționale și internaționale.
Reacțiile internaționale sunt incredibile după ce Putin a amenințat cu arme nucleare în ziua mondială a păcii
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, chiar la începutul ședinței de Guvern, că a luat act cu îngrijorare de declarațiile președintelui rus Vladimir Putin și a precizat că România își menține atitudinea echilibrată și va continua să analizeze cu calm situația.
„Azi este Ziua Internațională a Păcii și, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației, împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE. Îmi exprim totodată speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze,” a spus primul ministru al României.
Japonia reacție dură la adresa Rusiei și liderului ei
Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a criticat amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina ca fiind „complet inacceptabilă”.
Comportamentul Rusiei este o „amenințare gravă la adresa păcii și securității comunității internaționale”, a declarat Kishida în discursul său în fața Adunării Generale a ONU, citat de agenția japoneză de știri Kyodo.
Germania, primul răspuns
Mobilizarea parțială a trupelor ordonată de Rusia reprezintă o nouă escaladare a conflictului din Ucraina, la care guvernul german ia în considerare răspunsul său, a declarat miercuri vicecancelarul german, citat de Reuters.
Robert Habeck a declarat că este „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei, pe care, desigur, îl vom discuta și ne vom consulta din punct de vedere politic cu privire la modul în care vom răspunde”.
Letonia nu îi va primi pe rușii care fug din țara lor
Letonia nu va acorda vize cetățenilor ruși care se sustrag de la mobilizare, afirmă ministrul de externe. Ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a declarat că Letonia nu va acorda vize cetățenilor ruși care se sustrag mobilizării, în urma anunțului făcut miercuri, 21 septembrie, de președintele rus Putin.
Ministrul leton al afacerilor externe a făcut această declarație privind vizele pentru cetățenii ruși care se sustrag mobilizării pe contul său oficial de Twitter:
„Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau alte tipuri de vize pentru cetățenii ruși care se sustrag mobilizării și nici nu va modifica restricțiile de trecere a frontierei impuse din 19 septembrie cetățenilor ruși cu vize Schengen”.
Drošības apsvērumu dēļ Latvija neizsniegs humānās vai cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas, kā arī nemainīs kopš 19.septembra ieviestos robežšķērsošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām
— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) September 21, 2022
Amintim cum a început ziua păcii astăzi
Vladimir Putin a emis astăzi o nouă amenințare înfiorătoare de a folosi arme nucleare împotriva Occidentului în privința Ucrainei, avertizând liderii lumii: „Nu blufez”. Despotul disperat a adresat națiunii o adresă în care a anunțat mobilizarea a 300.000 de rezerve militare – o premieră în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial – și referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a le face parte din Rusia. Apoi a promis că va folosi „toate mijloacele” pentru a apăra noile teritorii, spunând: „Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, fără îndoială, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru – aceasta nu este o cacealma”.
Acuzând Occidentul că încearcă să „împartă și să distrugă” Rusia, el a adăugat: „Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că tabelele se pot întoarce împotriva lor”. Gambit-ul lui Putin vine după ce Ucraina a înfrânt o mare parte a armatei ruse săptămâna trecută, lăsându-l în spate într-un colț creat de el și confruntându-se cu posibilul colaps al așa-zisei sale „operațiuni militare speciale”.
Și ce se întâmplă acum în Rusia
O știre de ultimă oră anunță că moneda rusească a coborât miercuri, brusc, până la un curs de 63 de ruble pentru un dolar, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni, iar acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10% după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a rezerviştilor după cel de doilea război mondial, informează Reuters.
Rușii fug din țară pe capete, pentru că ei știu că urmează mobilizarea generală, inevitabil, după cea parțială, ținând cont și de înăsprirea pedepselor privind dezertorii. Toate biletele de avion au fost vândute într-un timp record, în toate regiunile posibile – Erevan, Istanbul, Tbilisi etc.
Frica de război mai mare decât frica de Putin
Pe rețelele de socializare, rușii au început să critice masiv regimul de la Kremlin după ce președintele Vladimir Putin a anunțat începutul mobilizării parțiale.
Imediat după discursul lui Putin, pe canalele rusești de Telegram au apărut sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a președintelui însuși. Mulți au mai scris că au prevazut decizia și armata lor nu este atât de puternică pe cât se spune la televizor, potrivit media.
„Poate că Putin și deputații vor intra în război?”, „Toți vom fi trimiși acolo!”, „La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”, „Vova, fă-ne o favoare: mori”, „Mergi tu în tranșee”, au scris utilizatorii.
Oamenii încă nu înțeleg cine va fi trimis la război, dar comentatorii a ajuns la aceeași concluzie – mai devreme sau mai târziu toată lumea va fi mobilizată.
În comentarii au fost cei care au continuat să scrie despre „victorie” și „succes”.
„Cel mai groaznic este că această măsură nu va ajuta”, „Nimeni nu mi-a atacat țara!”, „Ce ar trebui să apărăm?” – scriu rușii.
Mulți au menționat chiar sloganul „Fără război!”, pentru ca părinții și soții lor să nu fie luați la război și s-au întrebat unii pe alții cum este posibil să plece în străinătate.
Războiul a intrat de astăzi în casele fiecărui rus, a spus Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale, într-un interviu televizat.