Actual Lifestyle

Reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București la decizia de demolare a Cathedral Plaza. Primăria va suporta costul

Reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București la decizia de demolare a Cathedral Plaza. Primăria va suporta costul
foto: wikipedia

Clădirea Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice, Sfântul Iosif, de pe strada General Berthelot va fi demolată. Nicuşor Dan a semnat decizia de demolare a clădirii. Nu este însă prima dată când un primar semnează o astfel de hârtie.

Reacția Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București la decizia de demolare a Cathedral Plaza. Primăria va suporta costul

Anunţul privind demolarea clădirii a fost făcut, pe Facebook, de primarul general, Nicuşor Dan.

„Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot”.

”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”.

Vestea este o mare bucurie pentru clerul și credincioșii Arhidiecezei de București

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a reacționat după ce Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea de birouri de 19 etaje construită lângă Catedrala Sfântul Iosif.

„Vestea este o mare bucurie pentru clerul și credincioșii Arhidiecezei de București, care au luptat ani de zile pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif”, transmite Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, a spus că decizia luată de primarul Capitalei reprezintă o victorie atât pentru romano-catolicii din Arhidieceza de București, cât și pentru locuitorii din București și din țară.

„Este o revenire la normalitate, un pas imens pentru salvgardarea Catedralei Sfântul Iosif, clădire de patrimoniu național și universal, pusă în pericol atâția ani. Ne bucurăm că demersurile de ani de zile ale ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, susținut de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București și de ceilalți colaboratori implicați în această cauză, au dat roade”, a transmis ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București.

Costurile demolării clădirii vor fi suportate de Primăria Capitalei

Referitor la acest aspect, Primarul Capitalei a precizat că toate cheltuielile sunt asumate.

„Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”.

La postarea edilului şef, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 a transmis că instituţia, pe care o conduce, are toată deschiderea de a colabora.

foto: Wkipedia

Clădirea a fost ridicată de miliardarul israelian Eyal Ofer. Lucrările au început în 2006 şi s-au încheiat în 2011

Clădirea de birouri Cathedral Plaza din centrul Capitalei a fost ridicată prin intermediul firmei Millennium Building Development, de miliardarul israelian Eyal Ofer, cu origini în România.

În anul 2006, Primăria Sectorului 1 a dat autorizaţia de construcţie în ciuda protestelor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, care spunea că lucrările vor afecta Catedrala Sfântul Iosif. Ulterior, Arhiepiscopia a dat în judecată firma Millennium Building Development.

Într-un final, lucrările la clădire au fost finalizate în anul 2011.

Tot în anul 2011, Curtea de Apel Suceava a decis că imobilul a fost construit ilegal. Mai târziu, în anul 2012, Tribunalul Dâmboviţa a cerut Primăriei Municipiului Bucureşti să emită decizia de demolare a Cathedral Plaza.

Abia în luna ianuarie 2013, sentinţa a devenit definitivă şi irevocabilă, în urma deciziei Curţii de Apel Ploieşti.

Pe de altă parte, tot în anul 2012, Eyal Ofer a vândut firma Millennium Building Development grecului Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucureşti la acel moment.

Deși preluarea Cathedral Plaza a fost evaluată la 50 de milioane de euro, clădirea a rămas neocupată şi sub ameninţarea demolării, ca urmare a sentinței date. Și lui Nicușor Dan i-au trebuit doi ani ca să emită autorizația de demolare.