Pentru aproximativ 1,7 milioane de conducători auto din România, s-a luat o decizie de prelungire a valabilității asigurărilor RCA Euroins. Măsura a venit ca urmare a unei hotărâri guvernamentale recente.
Măsura a fost adoptată pentru o perioadă suplimentară de trei luni, astfel încât asigurările să rămână valabile până la data de 8 decembrie.
RCA se va scumpi
Mai trebuie menționat faptul că Euroins se află într-o stare de faliment. Această extindere a valabilității polițelor RCA Euroins vine cu un context semnificativ. Specialiștii în domeniul asigurărilor avertizează cu privire la posibilitatea creșterii prețurilor. Scumpirile se pot resimți în special după data de 10 octombrie. De ce această dată este atât de importantă? Ei bine, la acea dată vor expira prețurile plafonate pentru RCA. Brokerii trimit un semnal de alarmă în această privință. Ordonanța de Urgență care stipulează prelungirea polițelor Euroins cu 3 luni a fost publicată în Monitorul Oficial.
Liderul Guvernului, Marcel Ciolacu, a adus deja în atenție un aspect crucial. El a afirmat că motivul prelungirii cu 3 luni este faptul că 1,8 milioane de polițe RCA ar fi expirat automat la data de 8 septembrie. Asta ar fi fost o problemă semnificativă, un număr mare de mașini ar fi rămas fără asigurare pe șoselele din România. Cu toate acestea, cifra menționată de Marcel Ciolacu, 1,8 milioane de polițe RCA Euroins, este incorectă.
Numărul corect, specificat atât în OUG, cât și în Monitorul Oficial, este de aproximativ 1,7 milioane de polițe. Cu toate acestea, Euroins nu oferă exclusiv asigurări RCA, deoarece compania a emis și polițe de asigurare pentru locuințe, malpraxis și garanții. După falimentul companiei, aceste contracte vor expira pe 8 decembrie 2023.
În ceea ce privește creșterea prețurilor, echipa de jurnaliști de la HotNews a discutat cu mai mulți brokeri din România, care au subliniat un aspect puțin adus în atenție. Este vorba despre faptul că pe 10 octombrie se vor încheia cele 6 luni de prețuri plafonate pentru asigurările RCA. În cazul în care Guvernul nu prelungește această perioadă, piața ar putea trece la prețuri libere. Prin urmare, dacă plafonarea nu va fi extinsă, prețurile RCA ar putea să crească din nou după 10 octombrie.
Ce spun specialiștii?
„Înghețarea prețurilor RCA la nivelul din 28 octombrie nu i-a prins pe toți asigurătorii pe picior greșit. Unii dintre ei practicau prețuri mai mici decât cele notificate la ASF și atunci au avut o marjă între 20 lei, 50 lei chiar 100 de lei pentru creșterea sau scăderea prețurilor. Ce se va întâmpla după 10 octombrie? E adevărat că s-a mărit cota de contribuție a asigurătorilor la FGA, dar își vor primi înapoi acei bani. Rata daunei s-a stabilizat, frecvența daunelor a mai scăzut”, a declarat un broker de asigurări pentru HotNews.
„În mod normal nu ar prea fi motive pentru creșterea prețurilor, dar istoria arată că aceste creșteri au loc. Să nu uităm că se vor publica noi tarife de referință RCA. Dacă acestea vor fi mai mari, ar putea fi folosite de asigurători ca pretext pentru creșterea tarifelor RCA practicate”, a mai spus broker-ul în asigurări.
„Piața RCA nu s-a stabilizat încă, dar nu cred că toți vor crește prețurile. Prețurile RCA sunt suficient de mari în prezent. Este adevărat că acoperirile pe care le oferea o poliță RCA acum 5-6 ani sunt total diferite față de cele de acum – acum poți să iei mașină la schimb, limitele de răspundere sunt mai mari, poți să-ți repari mașina în orice service care să aplice orice tarif. Totuși nu cred că pot crește mai mult prețurile RCA raportate la puterea de cumpărare din România.”, a declarat un executiv din asigurări care a dorit s-și păstreze anonimatul, citat de HotNews.