Lifestyle

Războiul Rece descifrat în volumul „La Est de Cortina de Fier”, disponibil de astăzi pe piață

Războiul Rece descifrat în volumul „La Est de Cortina de Fier”, disponibil de astăzi pe piață

Editura Evenimentul și Capital mai adaugă un volum inedit de istorie contemporană în portofoliul său prin lansarea cărții „La Est de Cortina de Fier” scrisă de Corneliu Filip.

De la problematica Războiului Rece, confruntările dintre NATO și membrii Tratatului de Varșovia și până la Organizația de Cooperare de la Shanghai, volumul oferă o analiză complexă pentru a înțelege nu numai care au fost premisele confruntărilor și intervențiilor militare dintre superputerile mondiale de-a lungul timpului, ci mai ales cum va arăta viitorul nostru, al tuturor.

Volumul „La Est de Cortina de Fier”, autor Corneliu Filip, este disponibil la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro

La Est de Cortina de Fier” tratează problematica complexă a Războiului Rece

În volumul „La Est de Cortina de Fier”, Corneliu Filip pune în discuție cercetarea unei problematici complexe, cea a Războiului Rece, în care principalii actori au fost cele două organizații politico-militare, Tratatul de la Varșovia și NATO, dar expune de asemenea și ce evoluții au avut statele membre ale fostului Tratat, dar și cele care i-au fost aliate.

„La Est de Cortina de Fier” prez­intă cititorului un important fragment de istorie contemporană recentă, un minuțios tablou al problematicii complexe a Tratatului de la Varșo­via, cu accent pe poziția României, diferită de a celorlalți parteneri, în unele cazuri rebelă. Cu toate acestea, niciodată conducerea politică de la București nu a pus problema părăsirii Tratatului de la Varșovia, toto­dată și-a manifestat fidelitatea față de Alianță și principiile socialismu­lui. Este de reținut și că, deși făcea parte din Tratatul de la Varșovia de la înființare, armata română a fost singura armată care a întreținut legături cu armate cuprinse în NATO.

Volumul „La Est de Cortina de Fier”, autor Corneliu Filip, poate fi achiziționat de la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro

Cum s-a schimbat dinamica relațiilor dintre superputerile lumii la trei decenii de la terminarea Războiului Rece, citim tot în cartea La Est de Cortina de Fier”

De la terminarea Războiului Rece au trecut deja trei decenii și dinamica relațiilor dintre organizațiile militare de la acea vreme s-a schimbat.

A dispărut Alianța statelor socialiste din Europa în jurul Moscovei. Partenerii NATO au jubilat, mai ales că URSS s-a destrămat, la fel și Cehoslovacia, fosta R.S.Federativă Iugoslavia s-a prăbușit și ea în urma unui război sângeros, cu conflicte etnice și implicarea militară a forțelor NATO, primul război pe teritoriul Europei după 1945.

Lumea bipolară a Războiului Rece a fost înlocuită cu una dominată de SUA, ca superputere mondială și brațul ei înarmat, NATO. Dar nu au încetat înfruntările, conflictele, intervențiile militare.

În noua perioadă a globalismului, s-au cristalizat noi forțe și structuri politico-militare concurente.

Tratatul de la Varșovia s-a autodesființat, iar foștii membri au migrat, în primul rând în structurile NATO: Bulgaria, România, Polonia, Albania (care s-a retras în 1968), Cehoslovacia (divizată în Cehia și Slovacia), R.D.G. (unită cu R.F.G.), cele trei foste republici baltice din URSS (Lituania, Letonia și Estonia), plus din R.S.F.Iugoslavia, stat neutru, în Mișcarea de Nealiniere, cinci din cele șase republici federative: Croația, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Slovenia, numai Serbia a rămas neutră, vrând doar să adere la Uniunea Europeană.

Federația Rusă, moștenitoarea de drept a URSS, s-a mișcat repede, formând altă Uniune, Comunitatea Statelor Independente (C.S.I). Iar după nici șase luni de la dispariția URSS și nici un an de la autodizolvarea Tratatului de la Varșovia, s-a format Tratatul de Securitate Colectivă a statelor din C.S.I.

Volumul „La Est de Cortina de Fier”, autor Corneliu Filip, este disponibil acum la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro

Care sunt alianțele politico-militare-economice din zilele noastre și ce impact au asupra noastră, a tuturor, aflăm tot din volumul La Est de Cortina de Fier”

Evoluțiile au continuat, au apărut noi conflicte, dispute, legate de proliferarea terorismului, radicalismului islamic și altor variante.

Am avut parte de șocul provocat de Atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, intervenția SUA și NATO în Afganistan, „Primăvara Arabă” și apariția unei megastructuri politico-militare și economice, apărută oficial, după ani de discuții, numită Organizația de Cooperare de la Shanghai, concomitent cu o altă grupare, doar economico-financiară, BRICS, după inițialele statelor, mari puteri economice, financiare și de resurse minerale și umane, adică Brazilia, Rusia, India, China și Sud-Africa.

După pandemia globală și retragerea precipitată a SUA și NATO din Afganistan, se spune că lumea va trebui să facă bilanțuri și să vadă încotro va evolua.

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările cu care s-a confruntat întreaga omenire și asta numai în 30 de ani de la terminarea Războiului Rece.

Și pentru a intui viitorul, este necesar să medităm asupra trecutului și să înțelegem de ce și cum s-au desfășurat anumite acțiuni, alianțe sau conflicte. Iar volumul „La Est de Cortina de Fier”, autor Corneliu Filip, este o resursă importantă care ne pune la dispoziție o analiză amplă pentru a înțelege toate aceste lucruri.

Volumul „La Est de Cortina de Fier”, autor Corneliu Filip, poate fi achiziționat de la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro