Rusia se opune eforturilor de a fi declarată exportator de diamante de ”sânge”. În calitate de mare producător de diamante, Federația Rusă câștigă miliarde de dolari despre care alte națiuni spun că ajută la finanțarea războiului.
Confruntarea scoate la iveală numeroasele lacune în reglementarea diamantelor de conflict, potrivit New York Times.
Rusia este cunoscută ca fiind cel mai mare furnizor de diamante mici din lume.
Războiul pietrelor prețioase: Occidentul vrea să numească Rusia exportator de diamante de ”sânge”
De ani de zile, inelele de logodnă, cerceii și pandantivele puse în vânzare în Statele Unite și nu numai au inclus diamante extrase din adâncurile permafrostului din nord-estul Rusiei.
Invazia Rusiei în Ucraina a dus la o reflecție globală asupra dependenței excesive de petrolul și gazele rusești, dar o nouă dramă se desfășoară în legătură cu un alt export major al Rusiei: diamantele.
„Primim doar diamante brute din Rusia. Munca noastră le transformă în pietre prețioase care sunt exportate pentru ca oamenii să le cumpere”, a spus Nanubhai Vekariya, președintele Asociației Surat Diamond.
Industria diamantelor din India are aproape un milion de angajați, iar acceptarea sancțiunilor stricte ale SUA împotriva diamantelor rusești s-ar putea dovedi paralizantă pentru industria și exporturile indiene, potrivit media.
Și aceasta deoarece, Statele Unite și alte țări iau măsuri care ar putea eticheta oficial diamantele rusești drept „diamante de conflict„, susținând că vânzarea lor ar ajuta la plata agresiunii mortale a Rusiei în Ucraina.
„Veniturile obținute din această producție sunt în beneficiul aceluiași stat care duce un război premeditat, neprovocat și nejustificat„, a declarat George Cajati, un oficial al Departamentului de Stat al SUA, într-o scrisoare scrisă în luna mai președintelui Procesului Kimberley, o organizație internațională creată prin rezoluția Națiunilor Unite pentru a preveni fluxul de diamante de conflict.
Uniunea Europeană, Canada și alte națiuni occidentale, precum și Ucraina și mai multe organizații de activiști s-au alăturat unor apeluri similare pentru o discuție în cadrul Procesului Kimberley cu privire la implicațiile invaziei Ucrainei, inclusiv dacă pietrele prețioase rusești ar trebui să fie considerate diamante de conflict.
Cunoscute și sub numele de diamante de sânge, diamantele de conflict sunt considerate în mod obișnuit ca fiind pietre prețioase vândute pentru a finanța războiul.
Procesul Kimberley, creat ca urmare a faptului că diamantele au finanțat un război mortal în Sierra Leone și în alte părți, le definește mai exact, ca fiind „diamante brute folosite de mișcările rebele sau de aliații lor pentru a finanța conflicte care au ca scop subminarea guvernelor legitime”, potrivit presei americane.
Statistica oficială
Primii trei mari importatori mondiali de diamante ruseşti au fost anul trecut Belgia (18,8 milioane carate sau 2,516 miliarde de dolari), India (5,958 milioane de carate sau 590,57 milioane de dolari) şi Israel (3,468 milioane carate sau 383,78 milioane de dolari).
Rusiei îi revine aproximativ 21% din producţia mondială de diamante, majoritatea producţiei ruseşti fiind concentrată în cele mai inaccesibile regiuni ale lumii, precum Siberia.