Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, anunţă că indemnizaţiile de care beneficiază soldaţii profesionişti, între care cele pentru deplasări, pentru chirii, dar şi solda de grad, sunt „rămase în urmă” şi că aceste vor creşte, fără ca acest lucru să aibă impact asupra bugetului. Anunțul vine după ce peste 5000 de voluntari s-au înscris în Armată în ultima perioadă, în contextul geopolitic european actual.
Vasile Dîncu s-a dovedit, până în prezent, capabil să asigure o bună reprezentare a Armatei Române în fața opiniei publice din România, atrăgând tot mai mulți tineri spre domeniul militar. Acest proiect însă, are menirea de a-i demonstra Ministrului o măiestrie suplimentară în administrație, deoarece indemnizațiile vor fi mărite fără ca MApN să ceară un buget suplimentar de la Guvern:
“Deocamdată discutăm, lucrăm la acest proiect, am calculat şi impactul, nu vom cere bani în plus de la bugetul României în acest moment. Din economii, din modul în care redistribuim şi ne vom gospodări banii vom putea să alocăm în acest an întreaga sumă ca să putem să fim şi noi atractivi. Dacă nu, avem foarte multe plecări din armată şi este păcat pentru că pleacă oameni foarte bine specializaţi, oameni pregătiţi”, a declarat Dîncu.
Veniturile militarilor sunt jenante: „2.300 și ceva”
Întrebat dacă poate exemplifica, spunând la ce cuantum ar putea ajunge solda, ministrul a spus că aceste date vor fi făcute publice, menţionând că, la acest moment, soldaţii şi gradaţii profesionişti au un „venit mediu lunar de 2.300 şi ceva”.
Ministrul Apărării a mai precizat, de asemenea, că în urma discuţiilor purtate cu oameni din afara sistemului militar se vor face modificări în ceea ce priveşte voluntariatul în armată:
„Mai trebuie însă să facem câteva lucruri, acestea ţin de a face o compatibilitate între cerere şi ofertă. Am discutat cu oameni care au ajuns în sistemul nostru de voluntariat, care au vizitat unităţi şi care au o gândire şi o viziune obiectivă, civili care mi-au spus multe lucruri din ceea ce ne lipseşte, inclusiv drepturile pe care trebuie să le acorzi, inclusiv tipul de beneficii pe care trebuie să le acorzi unui om care se pune în serviciul naţiunii. (…) Sunt câteva lucruri care ţin de indemnizaţii, ţin de regimul pe care-l au, de termenele la care trebuie să se prezinte la unitatea, posibilitatea de a lucra în străinătate şi de a veni de acolo în cazul în care este mobilizat. Toate acestea le-am rezolvat”.
În prezent, Armata Română deține un număr de 73000 de soldați activi și 80000 de rezerviști, iar numărul se află în creștere în fiecare an, datorită politicilor de profesionalizare și deschidere adoptate în ultimii ani de diversele administrații militare. În materie de tehnică și performanță militară, România ocupă locul 57 din lume, din cele peste 194 de state suverane recunoscute la ONU. Creșterea numărului de rezerviști rămâne, în continuare, una din prioritățile principale ale Guvernului pentru avansarea Armatei Române în acest clasament.