Depozitele de petrol au fost incendiate miercuri atât în Rusia, cât și în Ucraina, în timp ce ambele părți au intensificat războiul dronelor care vizează infrastructura înainte de contraofensiva de primăvară planificată de Kiev pentru a încerca să pună capăt invaziei totale a Moscovei.
Zeci de pompieri s-au luptat cu un incendiu uriaș pe care autoritățile ruse l-au pus pe seama prăbușirii unei drone ucrainene într-un terminal petrolier de pe partea rusă a podului construit de Rusia pentru a ocupa Crimeea.
În Ucraina, un depozit de combustibil a fost, de asemenea, în flăcări după un presupus atac cu dronă rusească asupra orașului central Kropyvnytskyi.
În altă parte în Ucraina, o clădire administrativă din regiunea sudică Dnipropetrovsk a fost lovită de o dronă și incendiată. Ucraina a declarat că a doborât 21 dintre cele 26 de drone de fabricație iraniană.
Cele două părți au lansat atacuri cu rază lungă de acțiune încă de săptămâna trecută, în aparentă anticipare a viitoarei contraofensive a Ucrainei, care se așteaptă să fie una dintre cele mai decisive faze ale războiului.
După o acalmie de aproape două luni, Rusia a tras un val de rachete înainte de zorii zilei vinerea trecută, inclusiv una care a ucis 23 de civili în timp ce dormeau într-o clădire de apartamente din orașul Uman, la sute de kilometri de front.
Sâmbătă, un presupus atac cu o dronă ucraineană a provocat un incendiu la un terminal petrolier rusesc din Crimeea ocupată. Luni, Rusia a lovit zeci de locuințe și o întreprindere industrială din regiunea Dnipropetrovsk, pe care Kievul nu le-a identificat. Iar exploziile au deraiat trenuri de marfă în regiunea rusă Briansk, adiacentă Ucrainei, în ultimele două zile la rând.
Poziția Moscovei
Moscova susține că atacurile sale cu rază lungă de acțiune au lovit ținte militare, deși nu a prezentat nicio dovadă care să susțină acest lucru, conform cercetărilor întreprinse de jurnaliștii Reuters.
Kievul nu comentează incidentele din Rusia sau din Crimeea ocupată, dar afirmă că distrugerea infrastructurii care susține armata rusă în Ucraina face parte din pregătirea pentru atacul său terestru planificat, gata să înceapă în orice moment.
Flăcările și fumul negru au trecut pe deasupra unor rezervoare mari inscripționate cu avertismente roșii de „Inflamabil” în videoclipurile postate pe rețelele de socializare rusești cu depozitul de combustibil în flăcări de lângă podul din Crimeea.
„Incendiul a fost clasificat ca fiind de cel mai înalt grad de dificultate”, a declarat Veniamin Kondratyev, guvernatorul regiunii Krasnodar, pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că nu există victime.
El a precizat că 188 de pompieri se luptau cu focul, atacându-l cu spumă. El a cerut oamenilor să rămână calmi și a spus că nu a fost nevoie să ordone evacuarea satului Volna, aflat în apropiere.
Agenția rusă de știri TASS, citând serviciile de urgență, a declarat că incendiul a fost provocat de o dronă care a căzut pe instalație. De asemenea, Moscova a dat vina pe o dronă pentru un incendiu uriaș produs sâmbătă în Crimeea, la Sevastopol, baza navală a Flotei ruse a Mării Negre.
Urmează contraofensiva ucraineană
În Ucraina, guvernatorul regiunii centrale Kirovohrad a declarat că trei drone rusești au încercat să lovească o instalație petrolieră din principalul oraș al regiunii, Kropyvnytskyi. Procurorii au declarat că a izbucnit un incendiu uriaș.
Ucraina spune că apărarea sa aeriană a neutralizat în mare parte ultimele atacuri, în special în jurul capitalei Kiev.
Toate țintele inamice au fost identificate și doborâte în spațiul aerian din jurul capitalei”, a declarat miercuri dimineață administrația militară de la Kiev.
Sirenele de raid aerian au răsunat timp de mai multe ore în Kiev, în regiunea înconjurătoare și în cea mai mare parte a estului Ucrainei, cerul limpezindu-se abia spre zori.
În ultimele cinci luni, forțele terestre ucrainene s-au menținut în mare parte în defensivă, în timp ce Rusia a lansat un asalt de iarnă uriaș, în mare parte eșuat, capturând puțin teren nou în ciuda celei mai sângeroase lupte de infanterie din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Pentru contraatacul său planificat, Kievul a construit o forță cu mii de soldați proaspeți, instruiți la baze occidentale și înarmați cu sute de tancuri și vehicule blindate noi, furnizate de Occident. Rusia a săpat fortificații grele pe toată lungimea liniei frontului.