Joe Biden a încercat să prezinte SUA ca pe o superputere care ține la statul de drept. Președintele american spune că acest lucru o distinge de Rusia și China. El a făcut o pledoarie bazată pe principii pentru a respinge invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina și atacurile președintelui chinez Xi Jinping față de Taiwan.
Conflictul din Gaza, care a intrat într-o nouă fază pe măsură ce Israelul și-a intensificat operațiunile terestre în ultimele zile, pune la îndoială această poveste. Numărul din ce în ce mai mare de decese ale civililor din teritoriul palestinian ar putea nu doar să erodeze sprijinul global al Israelului, așa cum a susținut săptămâna trecută fostul președinte american Barack Obama.
Poziția Statelor Unite, în special în rândul așa-numitelor „swing states”, țări influente care sunt curtate atât de SUA, cât și de Republica Populară – este, de asemenea, în joc din cauza sprijinului său puternic pentru Israel. Acest lucru ar putea să o slăbească în noul Război Rece cu China.
Biden a încercat să facă o paralelă între atacul brutal al Hamas asupra civililor israelieni de la începutul acestei luni și invazia Rusiei în Ucraina, spunând că ambele sfidează ordinea mondială bazată pe reguli. Acest argument are o anumită tracțiune în anumite părți ale lumii, în special în democrațiile bogate.
SUA și restul lumii
Dar multe țări în curs de dezvoltare nu văd lucrurile așa. Unele, inclusiv țări arabe precum Arabia Saudită și țări majoritar musulmane, precum Indonezia, au criticat ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel.
Între timp, regina Rania a Iordaniei a acuzat Occidentul de un „dublu standard evident” pentru că a condamnat atacurile Hamas asupra civililor israelieni, exprimându-și în același timp doar îngrijorarea pentru palestinienii care au murit în urma bombardamentelor israeliene, scrie Reuters.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat vineri, cu 121 la 14 voturi pentru un armistițiu umanitar în vederea livrării de ajutoare în Gaza, SUA fiind una dintre puținele țări care s-au alăturat Israelului în a se opune rezoluției fără caracter obligatoriu. Săptămâna precedentă, Washingtonul a opus veto unei rezoluții similare în cadrul mai puternicului Consiliu de Securitate al ONU. Acest lucru marchează un contrast față de situația de anul trecut, când SUA au făcut parte din marile majorități din Adunarea Generală care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina, după ce Moscova a opus veto la rezoluțiile din Consiliul de Securitate.