Război la cuțite între puterile lumii. Pao cai este un tip de murături, obișnuit obținut folosind varză, tulpini de muștar, fasole lungă, ardei, daikon, morcovi și ghimbir, des întâlnite în bucătăria chineză și în special în bucătăria sichuană.
Oficialii chinezi au anunțat că au câștigat certificarea globală a producției pentru această rețetă, o mâncare sfântă pentru coreeni, iar Coreea de Sud a respins informația falsă, potrivit BBC.
De aici a început un război la cuțite între puterile lumii, China și Coreea de Sud. Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat noi reguli pentru fabricarea pao cai.
Unele organizații media din China au clamat că afectează kimchi, fapt care a îndemnat la emiterea unei clarificări din partea Coreei de Sud.
Kimchi este deoseori servită în China sub numele de pao cai, însă țara are propria sa variantă a mâncării, pe care de asemenea o numește pao cai.
Război la cuțite între puterile lumii. Miza este mâcarea sfântă. „Nu se explică…”
ISO a publicat noi reguli pentru producția, transportul și depozitarea pao cai. Autoritățile din provincia Sichuan, unde marea parte a pao cai este produsă în China, au făcut lobby pentru certificare.
Deși listarea ISO spune în mod clar “acest document nu se aplică pentru kimchi”, unele organizații media din China sugerează altceva.
Ziarul naționalist de stat Global Times l-a numit “un standard internațional pentru industria de kimchi condusă de China”.
Relatările mass-media din Coreea de Sud au contestat pretențiile, care au dus la revolte pe rețelele sociale.
Ministerul agriculturii din Coreea de Sud a emis un comunicat care spune că standardele internaționale pentru kimchi au fost agreate de către ONU în 2001.
„Este inadecvat să relatezi (certificarea pao cai) fără diferențierea kimchi de pao cai, care aparține de provincia Sichuan din China”, a transmis acesta.
În mod tradițional, kimchi este făcut prin spălarea și sărarea legumelor, înainte de adăugarea condimentelor și a fructelor de mare fermentate și plasarea produsului în vase de lut sub pâmânt. Ritualul anual de producție, cunoscut drept Kimjang, a fost listat drept Patrimoniu Cultural Intangibil de către organizația culturală mondială Unesco.
„Datorită cererii crescute de acest produs culinar, Coreea de Sud importă cantități importante de kimchi de la producători din China. Între timp, kimchi-ul coreean exportat în China este aproape inexistent, din cauza reglementărilor stricte impuse de China asupra produselor murate.
Mâncarea a deservit ca punct de concentrare a conflictelor diplomatice din ultimii ani. Codificarea internațională a rețetei de kimchi din 2001 a venit după o dispută cu o altă țară vecină iubitoare de murături, Japonia”, mai notează aceeași sursă.