Râul care a scăpat din Paradis, unul dintre cele mai superbe râuri din lume…
Jurnalistul și ecologistul columbian Andrés Hurtado García a fost cel care i-a dat această denumire râului Caño Cristales și așa o știe jumătate din lume, pentru că chiar arată ca un izvor care a apărut din Eden însuși.
Caño Cristales este o minune biologică unică în întreaga lume, care este cunoscut şi sub denumirile:
- „râul zeilor”
- „râul celor cinci culori”
- „curcubeul care s-a topit”
- „cel mai frumos râu din lume”
Explicația denumirilor sale constă în faptul că plantele acvatice se reproduc pe fundul râului, iar odată cu expunerea la soare își schimbă culoarea, care trece de la verde la un roșu intens. Acest lucru produce efectul vizual de a fi în fața unui râu de șase culori:
- roșu, galben și verde, datorită plantelor;
- negru, din cauza apei junglei care curge acolo jos;
- albastru, prin reflexia cerului;
- alb, datorita spumei formate de cascade.
Râul Caño Cristales este situat în Serrania de la Macarena, în partea de nord a Columbiei şi întruneşte toate calităţile pentru a fi considerat un râu neobişnuit şi nemaivazut.
Are 100 de kilometri lungime şi doar 20 de metri lăţime.
Cano Cristales, în cea mai mare parte a anului, este un râu obişnuit care nu se deosebeşte cu nimic de celelalte, însă, pentru o scurtă perioadă de timp, în fiecare an, râul înfloreşte într-o explozie de culori vibrante.
În perioada septembrie-noiembrie, râul se transformă într-un adevărat curcubeu, iar căderile de apă de pe stâncile abrupte oferă mai multă profunzime spectacolului deja existent.
De exemplu, Macarenia clavigera este o algă ce se colorează în roşu numai în prezenţa soarelui. În sezonul ploios apele învolburate au un debit prea mare, astfel plantele Macarenia nu au parte de suficient soare pentru a se colora.
În sezonul uscat nivelul redus al apelor nu favorizează înmulţirea plantelor. Efectul multicolor se datorează în principal nivelului apei, care aduce la suprafaţă, pentru spectatori:
- specii de muşchi strălucitori
- pete de nisip galben şi verde
- apă albastră şi alge roşii
Saturaţia culorilor diferă de la an la an, în funcţie de cantitatea de alge şi de modul cum se produce fuziunea între culori. Debitul apei reglează lumina necesară plantelor, însă în sezoanele uscate şi ploioase imaginea este diferită.
Cum se poate ajunge în zonă
Trebuie precizat faptul că zona în care se află râul nu este uşor accesibilă şi nu este frecventată de foarte mulţi turişti. Cel mai bun mod de a ajunge la Caño Cristales este zborul cu avionul până în oraşul La Macarena, apoi se poate merge călare, însoţiţi de ghizi turistici care vor povesti cele mai mari secrete ale zonei. În zonă se poate sta la plajă, iar localnicii sunt foarte prietenoşi şi primitori, adesea organizând petreceri în cinstea turiştilor pe care îi învaţă să danseze traditional, după care încing gratare imense şi iau masa împreună.
Dat fiind faptul că traseele nu sunt marcate iar regiunea este destul de pustie, călătoria fără un ghid turistic (care să cunoscă perfect regiunea) ar fi o adevărată aventură.
Cano Cristales a fost deschis vizitelor în anul 2009, în anul 2012 fiind vizitat de 4000 de turişti.
Un aspect aparte este faptul că în apele râului nu există peşti, ci doar plante acvatice şi corali. Pădurile tropicale din jur adăpostesc aproximativ 420 specii de păsări, 10 specii de amfibieni şi 43 de specii de reptile.
Pe scurt, despre Serranía de la Macarena
Serranía de la Macarena este situată la granița a trei ecosisteme mari, fiecare dintre ele cu o mare diversitate de floră și faună: Anzi, Llanos de Est și pădurea tropicală amazoniană. Viața vegetală și animală se confruntă cu lipsa de nutrienți de pe suprafața de rocă solidă a platoului și au dezvoltat diverse adaptări. Biomul reprezentativ al Serranía de La Macarena este pădurea tropicală hidrofită: caldă, caldă și rece.
Râul Cano Cristales este un fenomen 100% natural, o operă de artă a naturii deschisă publicului dornic de aventură.