Pentru generația care a trecut prin epoca de aur a lui ”Ceaușescu”, să facă economie la gaz și lumină sau să stea cu lampa de gaz sau lumânarea, nu este o noutate. Este un deja vu. Mai greu, însă, pentru generațiile online, născute în era internetului.
Deja Vu. Raționalizarea resurselor de gaze naturale și energie electrică în Epoca de aur și în Era online
Trăim vremurile în care deocamdată raționalizarea o facem de bună voie și nesiliți de nimeni, în domeniul resurselor naturale. Motivul evident sunt facturile exorbitante la gaze și energie electrică. Și aceasta deoarece cu apa este, până acum, altă poveste.
În Austria, de exemplu, s-a găsit o soluție, la care au recurs oamenii. Au cerut să se deschidă un cont în care să depună banii care erau păstrați ca depozite pentru plata facturilor în avans, după cum a scris presa austriacă.
Noi, românii, însă, nu ne permitem așa ”lux”. Prin urmare, ne vom tăia singuri resursele, oprind prin casă tot ce se poate, de la televizor, mașină de spălat, până la căldură și apă caldă.
Iar când nu vom face aceasta singuri, va veni peste noi, inevitabil, raționalizarea statului, din motive legate de criza gazului rusesc.
Cei care au trăit pe vremea epocii de aur a lui Ceaușescu știu, deja, de înseamnă raționalizarea. Copiii de ieri, adulții cu copii și familii de azi, învățau și chiar făceau meditații, pe atunci, la flacăra lumânării. Și culmea ironiei este că a fost o copilărie frumoasă, cu toate durerile și neajunsurile ei, pentru că doar copiii știu, cu adevărat, să se bucure de viață.
Am avut raționalizare la mâncare, dar și la utilitățile casnice. Și vorba aceea ce nu te omoară, te face mai puternic.
Ediția ziarului Scânteia din 1987 anunța raționalizarea
Scânteia, ziarul numărul unu din România, unicul, singurul, agreat al partidului de guvernământ de la acea vreme, anunța cu litere mari raționalizarea gazului, dar și a energiei electrice.
Interesant, un titlu cu litere uriașe și mult text, despre fotografii nici că era vorba. Prima pagină reflecta măsurile luate de președintele comunist. Ediția din 7 februarie 1987 publica Decretul lui Ceaușescu privind unele măsuri pentru raționalizarea de gaze naturale și energie electrică, nu de alta, dar lumea să știe și mai mult decât atât să se conformeze.
”Economisirea la maximum a gazelor naturale și energiei electrice constituie o cerință prioritară, o îndatorire patriotică a fiecărui om al muncii, a fiecărui cetățean…”, scria, în decretul semnat de Ceaușescu și publicat pe prima pagină din Scânteia anului 1987.
Deja Vu. Acele vremuri le retrăim din plin astăzi, prin constrângerile, de bună voie, deocamdată.
Foto: pixabay/ scînteia ziar