Este informația momentului la nivel național, după ce Guvernul României vrea să introducă noi reguli pentru pensii, cu privire atât la vârsta de pensionare cât și la baza de calcul a veniturilor pentru milioane de români.
Conform informațiilor prezentate de Marius Budăi, ministrul Muncii, vârsta de pensionare în România va crește constant, astfel că toți românii se vor retrage din activitate la 65 de ani, inclusiv cei care aparțin unor categorii speciale, asta după negocierile și discuțiile avute de oficialii români cu Comisia Europeană.
Baza de calcul a pensiilor, raportată la perioada de activitate
Mai mult, conform informațiilor, în cadrul viitoarei legi, baza de calcul se va raporta la toată perioada de activitate. Mai mult, magistrații nu își vor mai putea alege perioada de care să se țină cont la calcularea pensiei, transmite Jurnalul.ro.
În același timp, potrivit datelor de până acum, nu s-a renunțat la ideea impozitării pensiilor speciale, acesta fiind unul dintre jaloanele pentru a primi banii din PNRR.
Astfel, raportarea se va face la salariul mediu net de 4.200 de lei, și nu la cel mediu brut de 7.000 de lei, iar impozitul se va aplica și părţii necontributive din pensie. Amendamentele vor fi aprobate zilele viitoare în coaliția de guvernare pentru a fi depuse câte mai repede în Parlamentul României.
Noile reguli pentru pensii sunt următoarele:
1. Vârsta de pensionare crește treptat la 65 de ani
2. Baza de calcul va fi raportată la întreaga perioadă de activitate
3. Salariul nu poate fi mai mare decât pensia
4. Rămân fără pensie de serviciu persoanele asimilate funcţionarilor parlamentari
5. Se impozitează pensiile care depăşesc 4200 de lei (partea necontributivă)
Totuși, cu toate că atingem vârsta de pensionare din alte țări vestice, speranța de viață din România este cu mult mai mică decât în țările bogate din Europa:
Norvegia: 83 de ani
Spania: 82 de ani
Irlanda: 82 de ani
Franţa: 82 de ani
România: 74 de ani
În ce situații se poate cere pensia pentru limita de vârstă
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), arată că pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanelor care au atins vârsta standard de pensionare și care au realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii. De asemenea, pensia anticipată se poate acorda, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipată parțială se poate acorda, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Persoanele născute după data de 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii trebuie să participe obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Persoanele născute între 1 iulie 1961 și 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii pot contribui opțional la un fond de pensii administrat privat.
Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, o persoană trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii o anumită perioadă minimă de timp.
La data de 1 ianuarie 2022:
- Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
- Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
- Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
- Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
- Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.
Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu vârsta standard redusă, dacă au realizat stagii de cotizare în alte condiții de muncă decât cele normale, și anume:
- în condiții speciale ori deosebite de muncă;
- în fostele grupe I și II de muncă, în vigoare până la 1 aprilie 2001.
Cu respectarea condițiilor specifice prevăzute de lege, reduceri ale vârstelor standard de pensionare se acordă și persoanelor persecutate politic, nevăzătorilor și persoanelor cu handicap.