Marius Budăi, ministrul Muncii, a venit cu noi detalii privind tăierea pensiilor speciale, arătând că noua lege va ajusta aceste venituri în conformitate cu dispozițiile PNRR. Acesta a explicat ce se va întâmpla în aceste zile cu noua lege ce se pregătește în România, la ordinul Comisiei Europene.
Oficialul a mai spus că pensiile speciale care depășesc suma de 4.900 de lei vor fi impozitate cu 15%.
Marius Budăi, anunț despre pensiile speciale
Marius Budăi a spus că vineri urmează să aibă ultima discuție cu reprezentanții Comisiei Europene și aceasta se referă la noul termen privind revizuirea legii pensiilor speciale. Ministrul spune că aceste indemnizații vor fi ajustate în conformitate cu dispozițiile PNRR.
”Suntem deja la un an și șapte luni de când discutăm această reformă și ar trebui să o și finalizăm pentru că ce e prea mult strică! Cu siguranță ceea ce s-a discutat și s-a agreat în coaliție se va întâmpla! Acum că cineva este supărat sau nu, astea sunt condițiile. Eu cred că trebuie să fim onești față de noi, față de restul țării, să terminăm cu acele posibilități de a abuza legal, bineînțeles, de anumite sisteme, să terminăm cu vechimile asimilate, cu posibilitatea ca pensia să fie mai mare decât venitul în activitate, să ne ducem la o echilibrare a vârstei de pensionare și la o echilibrare a perioadei la care se raportează calculul pensiei. Toate aceste lucruri sunt principii care stau în spatele reformei și întăresc reforma și care vor duce în cele din urmă la acele cifre și la acel impact de care vorbește toată lumea, mulți dintre ei puțin pricep ce se întâmplă acolo”, a transmis Marius Budăi la România TV.
Cum vor fi impozitate aceste venituri
De asemenea, șeful Ministerului Muncii a explicat și ce se întâmplă cu supraimpozitarea cu 15% a tuturor pensiilor speciale care depășesc suma de 4.900 de lei.
” Noi vorbim aici de partea de necontributivitate și vorbim despre salariul mediu net. Le vom ajusta în conformitate cu dispozițiile PNRR, dar și cu realitatea și cu diferențele foarte mari între aceste indemnizații și pensii.”, a mai transmis oficialul.
De asemenea, privind pensiile magistraților, ministrul a menționat că nici Casa de Pensii și nici Ministerul Muncii nu face politica pe statutul acestor angajați, însă oficialul a atras atenția că nicio pensie nu va depăși venitul de activitate.
”Să înțeleagă toată lumea foarte clar, nu Casa Națională de Pensii sau Ministerul Muncii face politica pe statutul magistratului. Însă, omitem un singur pas, cel mai important pas, și anume: Recalcularea să ajungem la principiul nicio pensie nu va depăși venitul de activitate. Vom avea aceste lucruri clar stabilite în normele de aplicare (…) Va fi un echilibru. Noi trebuie să fim extrem de echilibrați să nu afectăm pensionarii. Trebuie să luăm lucrurile pas cu pas”, a mai declarat Marius Budăi.