Social

Răsturnare de situație privind eliminarea pensiilor speciale! CCR judecă în data de 26 iulie proiectul

Pilonul II de pensii documentul sursa foto ziarul unirea
sursa foto ziarul unirea

CCR a anunțat că judecă în data de 26 iulie sesizările Înaltei Curți privind legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat.

Decizia Curții Constituționale a României (CCR) de vineri vine după cele două sesizări înainte încă de joi de Înalta Curte de Casație și Justiție privind legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat.

Guvernul cere CCR să grăbească procesul

Totuși, Guvernul ar urma să ceară CCR să analizeze mai devreme sesizările depuse de Înalta Curtea, transmite G4Media, explicând de ce este important pentru Executivul condus de Marcel Ciolacu să grăbească decizia.

Motivul ar fi banii de la UE, în condițiile în care reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR, iar executivul nu poate depune Cererea 3 de plată din PNRR fără să fi îndeplinit acest jalon. Dacă CCR decide că există prevederi neconstituționale în lege, Parlamentul trebuie să dezbată din nou actul legislativ. Cu cât mai mult durează întreaga procedură, cu atât se amână Cererea 3.

Înalta Curte a anunțat joi că va contesta la Curtea Constituțională în întregime legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.

În privința legii pensiilor speciale, Înalta Curte reclamă, între altele, încălcarea articolelor constituționale privind independența justiției și statul de drept, privind apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și încălcarea principiului egalității în drepturi. Înalta Curte este una dintre instituțiile care pot sesiza CCR în legătură cu acte normative aprobate de Parlament. Înalta Curte este condusă de Corina Alina Corbu, transmite G4media.ro.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a venit și el cu o reacție despre legile privind pensiile speciale şi cumulul pensie-salariu.

„În esenţă, părerea mea este una bună „În esenţă, părerea mea este una bună. Le aştept la promulgare”, spune preşedintele Klaus Iohannis despre legile privind pensiile speciale şi pentru interzicerea cumulului pensie-salariu la stat. 465 afișări „În esenţă, părerea mea este una bună. Sunt două teme care de ani de zile se află pe agenda publică în România şi este foarte bine că la nivel de coaliţie s-a luat decizia să se abordeze ambele chestiuni – pensiile speciale şi cumulul pensie cu salariu la stat. S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament şi le aştept la promulgare. Mai mult nu cred că vă aşteptaţi să spun în acest moment. Atât timp cât Parlamentul a votat, există cele două proiecte, aşteptăm să-şi continue parcursul şi le aştept pe masa mea”, a transmis Klaus Iohannis.

Legea a trecut încă de miercuri de Senat

Legea privind pensiile speciale a trecut de Senat. Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale. „Nu faceți decât să salvați pensiile speciale”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

„Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, legea a fost adoptată”, anunța președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Totuși, legea a fost criticată de reprezentanții USR.

„Nu puteți fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu ați tăiat nicio pensie specială. Nu treceți niicio pensie specială pe contributivitate. Nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii.

Nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu ați respectat jalonul. Ca să fie și mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, așa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, spune Irineu Darău.

Deputații au votat, luni, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.