Actual

Rareș Hopincă, la podcastul Hai România: „Fenomenul Piedone este cauzat de doi factori care se îmbină într-o sinergie foarte bună”

Rareș Hopincă, la podcastul Hai România: „Fenomenul Piedone este cauzat de doi  factori care se îmbină într-o sinergie foarte bună”
sursa foto hai romania

Rareș Hopincă, invitatul de astăzi al podcastului Hai România moderat de Robert Turcescu, a vorbit despre problemele actuale ale sectorului 5. Cât de gravă este situația în unele zone și care sunt soluțiile.

Despre actualul primar, Hopincă ne explică faptul că: „fenomenul Piedone este cauzat de doi  factori care se îmbină într-o sinergie foarte bună. Nu trebuie să uităm că sectorul 5 este cel mai văduvit sector al Bucureștiului, din cauze istorice. În cartierul Rahova nu este finalizată încă planificarea urbană, avem artere care trebuiau si fie artere principale care se finalizează brusc în unghiuri de 90 de grade, adică era clar că acea stradă era judecată de la început pentru a fi principală. În momentul în care apar aceste sincope de planificare urbană zona respectivă se izolează și în anumite zone se creează fenomenul de ghetou. Această zonă este văduvită, repet. Sectorul 5 este într-o stare de subdezvoltare comparativ cu celelalte sectoare ale Bucureștiului.”

Cu toate acestea, Piedone satisface nevoia oamenilor. „Piedone ca personaj politic satisface o nevoie primară a cetățenilor din sectorul 5. Faptul că el este acolo și ascultă nevoile cetățenilor este foarte bine pentru ei. Oamenii din sectorul 5 nu au fost ascultați, și ei de asta suferă. În sectorul 5 cred că nu s-a făcut nimic în trecut, nu a fost empatie, nu a fost implicare, nu a fost dorință de dezvoltare”, dezvăluie Rareș Hopincă.

Blocuri locuite ilegal

De asemenea, Consilierul General al Cpitalei ne-a explicat situația blocurilor fantomă din Sectorul 5. Cum acestea au ajuns în prezent să fie locuite și de ce nu se face nimic pentru oamenii care locuiesc în condiții mizere. „Încă există în sectorul 5 acele blocuri care nu sunt racordate la apă și canalizare. Acelea sunt niște locuințe care în anii 70 au fost date în uz ca dormitoare pentru muncitorii din metrouri. Ele trebuiau în 1986 scose din uz, dărâmate și în locul acelor blocuri să se continue structura urbană gândit la un moment dat. În 1986 nu au fost scoase din uz, a venit revoluția iar în 1990 cei care au fost prinși în acele locuințe au fost împroprietăriți pe niște locuințe care din punct de vedere al siguranței, ai condițiilor minime nu respectă nici un fel de normativ. Începusem o amplă campanie de expertizare tehnică al acestor clădiri. Pentru că multe din ele comportă riscuri seismice, deci situația este foarte gravă. Acolo te poți aștepta la o tragedie. Îndrăznesc să spun că ce se întâmplă acolo depășește cu mult resursele administrative ale unui sector. Acolo este nevoie de un proiect pilot al Comisiei Europene pentru acea zonă, sunt optzeci și trei de blocuri în această zonă cu astfel de probleme” potrivit acestuia.

Întreg podcastul poate fi urmărit aici.