Pentru România, zilele acestea sunt moment cruciale, zile în care se decide dacă țara noastră va adera la spaţiul Schengen, sau nu. Toate previziunile ne arată că avem o șansă reală. La Bruxelles, în România au fost şi mai sunt în continuare întâlniri extrem de importante pe această temă.
Rareș Bogdan susţine că România ar putea intra în Schengen în etape. Aeroportuar până în 26 martie, iar terestru chiar mai repede
Despre ultimul stadiu în care se află dosarul României în acest moment şi când ar putea intra România în Schengen, prim vicepreşedintele PNL şi europarlamentar, Rareş Bogdan spune că sunt şanse de aproape sută la sută.
„Există șanse mari ca România să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede. Dar nu vreau să înaintez o dată. Consiliul JAI de pe 8 decembrie, de la Praga, va fi hotărâtor, sigur că în cadrul acestui consiliu, din păcate România nu va avea drept de vot, deși va participa”, a declarat pentru digi24, Rareş Bogdan.
Vor vota doar țările din spațiul Schengen, spune liderul PNL, adică cele din UE care fac parte deja parte din spațiul Schengen, și cele 4 țări, inclusiv Elveția care sunt membre Schengen, dar nu sunt membre UE.
„Sigur că pe noi ne intersează foarte mult ca delegația care a venit în misiune suplimentara pentru a vedea implementarea a tot ceea ce înseamnă IT Schengen în România, a tot ceea ce înseamnă regulamente tehnice pe granițele României, să vină cu un raport pozitiv, care să poată fi un argument în plus pentru guverne. Dar trebuie să recunoaștem o chestiune. Spațiul Schengen și dezbaterea pe spațiul Schengen, respectiv accesul în acest spațiu, este o chestiune mai mult politică, decât tehnică”, a mai declarat Rareş Bogdan.
„România de mult timp are rezolvată problema tehnică, problema a fost întotdeauna politică”
Politicianul mai spune că România de mult timp are rezolvată problema tehnică, cea politică dă mari bătăi de cap.
„Problema a fost întotdeauna politică, și eu mi-aș dori foarte mult ca această dezbatere politică pe accesul României în spațiul Schengen să nu fie din nou tulburată de disputele politice din cadrul guvernelor, sau a scenei politice interne a unei țări, în speță Olanda, acolo unde premierul Mark Rutte este susținut de nu mai puțin de 4 forțe politice, una din EPP, două din grupul Renew, și una conservatoare, de extremă, care, deși are cea mai mică pondere în cadrul coaliției, pe surse doar, jurnalistice, până acum nu am văzut o poziție oficială, ar avea o oarecare poziție”, susţine Rareş Bogdan.
Deocamdată, spune acesta, „ce știm este că trebuie să trecem legile Justiției, că trebuie să încercăm să ridicăm MCV-ul, sau să decuplăm Schengenul de MCV dacă se poate, și să facem lobby-ul politic necesar la familiile noastre politice, pentru a avea susținere”.