Lifestyle

Raportul OMS despre originea SARS-CoV-2. Concluziile bombă ale specialiștilor

Raportul OMS despre originea SARS-CoV-2. Concluziile bombă ale specialiștilor

În ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se precizează, că transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal intermediar la om este o ipoteză „probabilă către foarte probabilă”.

Specialiştii în domeniu, care potrivit unor critici nu au avut suficient spaţiu de manevră să ancheteze liber în timpul sejurului lor de patru săptămâni în China – apreciază că, ”având în vedere literatura de specialitate cu privire la rolul animalelor de gazde intermediare a unor boli emergente, este necesar să se realizeze alte anchete care să includă un spaţiu geografic mai mare”.

Primele concluzii ale experților

În data de 9 debruarie 2021, specialiști epidemiologi au realizat mai multe teste, iar în concluziile lor au specificat, că este valabilă teoria general admisă a transmiterii naturale a virusului care a cauzat covid-19 de la un animal – probabil un liliac – la om, prin intemediul unui alt animal, care nu a fost identificat încă.

Transmiterea directă a virusului printr-un animal-gazdă este considerată „posibilă către probabilă” în raport.

Experţii nu îndepărtează, de altfel, ipoteza unei transmiteri prin intermediul cărnii congelate – pista privilegiată de către Beijing -, apreciind că acest scenariu este ”posibil”.

Experții au respins teoria transmiterii accidentale a virusului

În raport se recomandă o continuare a studiilor, pe baza acestor trei ipoteze, însă în document se respinge posibilitatea ca virusul să fi fost transmis omului din cauza unui accident de laborator.

Administraţia fostului preşedinte Donald Trump a acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan, care efectuează cercetări asupra unor agenţi patogeni foarte periculoşi, de faptul că a lăsat să „scape” noul coronavirus – în mod voit sau nu.

În raportul lor, experţii arată că nu au studiat cazul unei ”scăpări” voite şi consideră ”extrem de improbabil” un accident.

„Să nu se neglijeze produsele de origine animal”

Misiunea de anchetă cu privire la originea transmiterii SARS-CoV-2 la om, considerată extrem de importantă în încercarea de a lupta mai bine împotriva unei posibile viitoare epidemii, a întâmpinat dificultăţi la faţa locului.

China părea foarte reticentă să permită accesul acestor specalişti mondiali în diverse discipline, precum epidemiologia, dar şi zoologia.

În concluzii, în raport se arată că studii ale lanţului de aprovizionare a Pieţei Huanan – şi altor pieţe din Wuhan – nu au permis să se găsească ”elemente de probă ale prezenţei unor animale infectate, dar că analiza lanţurilor de aprovizionare a furnizat informaţii” utile în vederea unor studii de urmărire ţintite, şi anume în regiuni vecine.

Experţii îndeamnă de asemenea „să nu se neglijeze produsele de origine animală care provin din regiuni situate în afara Asiei de Sud-Est”.

„Anchete este necesar să fie concepute (…) în zone mai vaste şi într-un număr mai mare de ţări”, conchid ei, potrivit stiripesurse.ro