Actual

Raport OSCE. Există dovezi că Rusia a comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina

Raport OSCE. Există dovezi că Rusia a comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina

Un raport al OSCE arată că există dovezi conform cărora Rusia a comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina.

O misiune a Organizaţiei de Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) a fost în Ucraina până pe 1 aprilie şi a adunat informaţii şi dovezi pe care urmează să le ofere tribunalelor internaţionale cu atribuţii în domeniu, dar şi unor tribunale naţionale. Acestea, între care și Curtea Penală Internaţională, urmează să dea verdicte finale privind acuzaţiile aduse Rusiei.
Misiunea OSCE notează că nu poate să se pronunțe dacă invazia rusă în Ucraina poate fi sau nu calificată drept un atac pe scară largă sau sistematic împotriva populației civile, dar notează că există dovezi de asasinate, deportări forțate, violuri, răpiri și dispariția unor oficiali locali, jurnaliști sau membri ai societății civile.

Sunt dovezi că rușii au atacat maternitatea din Mariupol

Raportul OSCE mai Notează că deși Kremlinul a negat, dovezile de la fața locului arată clar că Rusia e vinovată pentru atacul asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol, iar acest act intră în categoria crimelor de război. La fel atacul asupra teatrului din Mariupol, pe 16 martie.

Ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, a declarat că urmează investigații mai profunde, după ce au apărut numeroase informații că forțele rusești răpesc copii ucraineni și îi duc în Rusia.
„Acest grup de experţi în drept umanitar internaţional şi drepturile omului a realizat un raport de 104 pagini care cuprinde ce au văzut ei că s-a întâmplat în Ucraina între 24 februarie și 1 aprilie. Raportul e clar, dacă se stabilește în tribunal că aceste acte au fost sistematice și intenționate, ele sunt crime împotriva umanității.

Avem și informații că femei și copii ucraineni sunt luați cu forța și duşi în Rusia. Așa ceva e înfiorător și un asemenea act poate fi calificat drept o încălcare a dreptului internațional”, a spus Michael Carpenter.

Oficialul a declarat că Raportul cuprinde referiri și la aceste răpiri. „Nu pot confirma un număr şi nici ce li se întâmplă acestor oameni în Rusia, dar, în mod evident, va fi nevoie de anchete în continuare și în profunzime, pentru că așa ceva nu e numai dincolo de ce numim comportament civilizat, ci e dincolo de orice considerăm drept comportament normal”.
Raportul cuprinde referiri la tipare de acte violente, care încalcă dreptul umanitar internațional și pentru care există dovezi. Misiunea OSCE a găsit și câteva cazuri în care forţele ucrainene au aplicate rele tratamente prizonierilor de război ruși, dar notează că încălcările comise de Rusia în Ucraina sunt cu mult mai extinse și mai grave.
De asemenea, astăzi, procurorul Curţii Penale Internaţionale, britanicul Karim Khan, aflat la Bucea, oraș la periferia Kievului, unde sute de civili, potrivit autorităţilor ucrainene, au fost găsiţi ucişi după ocupaţia rusă, a făcut o declarație importantă.

„Ucraina este o scenă a crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că au fost comise crime care sunt de competenţa Curţii. Trebuie să risipim ceaţa războiului pentru a ajunge la adevăr”, a declarat Karim Khan.

Sursa: Rador/Radio România Actualități – Carmen Gavrilă