Creditarea privată a înregistrat o încetinire accentuată în T1 2023, cu o rată de creștere anuală cu peste 6 puncte procentuale mai mică decât în același moment din luna iunie a anului precedent. În plus, creditarea a continuat să fie pozitivă în comparație cu luna mai a acestui an, dar avansul este mai mic de 1 punct procentual.
În plus, creditarea în valută a depășit creditarea în lei, înregistrând o creștere anuală de 22 de puncte procentuale în luna iunie. Această rată de creștere este mult mai mare decât rata anuală de creștere a leului, care este de aproximativ 0,3 puncte procentuale.
În timp ce finanțările obținute de întreprinderi în lei au scăzut, cu 1,6 puncte procentuale față de luna iunie a anului precedent, împrumuturile corporative în valută au crescut și ele, cu o creștere anuală de peste 33 de puncte procentuale.
Dobânzile au explodat
La creditele corporative noi obținute în lei, rata medie a dobânzii a depășit 9 puncte procentuale. Această dobândă este semnificativ mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului 2021, când a fost mai mică de 5 puncte procentuale, și a fost mai mare decât cea din primele luni ale anului 2022, când a fost de aproximativ 6 puncte procentuale. Vârful a fost provocat de începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022.
În această etapă, dobânzile percepute la creditele în lei sunt cu aproximativ 4 puncte procentuale mai mici decât cele percepute la creditele în valută. Prin urmare, ratele dobânzilor pentru creditele în valută, în special cele în euro, sunt de aproximativ 5%.
Cu toate acestea, ritmul total al împrumuturilor private a încetinit în acest an, rata anuală de creștere în luna iunie a acestui an scăzând la doar 6,4 puncte procentuale, un nivel foarte scăzut în comparație cu aceeași lună a anului trecut, când rata anuală de creștere a atins 17,5 puncte procentuale în iunie 2022.
Împrumuturile în valută au însumat la 120,4 miliarde de lei
Soldul total al împrumuturilor în valută a ajuns la 120,4 miliarde de lei la sfârșitul primului semestru al acestui an, în creștere anuală cu peste 22%, potrivit celor mai recente date ale BNR privind indicatorii monetari. Această sumă este aproape jumătate din cea a împrumuturilor private în lei, care a totalizat 255 miliarde de lei și a crescut cu doar 0,3% față de primul semestru din 2022.
Nevoia de împrumuturi a scăzut în restul Europei, dar mai ales în zona euro. Cererea de împrumuturi pentru întreprinderi din partea băncilor din zona euro a scăzut substanțial în al doilea trimestru, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2003 încoace, potrivit cifrelor furnizate marți de Banca Centrală Europeană, citate de agenția de presă AFP. Aceasta este o dovadă că economia este în continuare afectată în mod negativ de creșterea ratelor dobânzilor.
Potrivit BCE, scăderea a fost „semnificativ mai mare decât anticipaseră băncile în trimestrul anterior”. În plus, aceasta a menționat că cerințele pentru obținerea de împrumuturi și linii de credit pentru companii au devenit și mai stricte în studiul său trimestrial privind împrumuturile bancare, potrivit MediaFax.