Raport CE. România, scădere constantă a populației în următorii 50 de ani. Europa, mai „bătrână” ca niciodată.
Comisia Europeană a dat publicității un raport despre imaginea de ansamblu asupra dificultăților pe care urmează să și le asume Europa. Este vorba de contextul procesului de relansare economică, de după criza de coronavirus.
Raportul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește „schimbările demografice profune” ale Europei. Natalitatea din interiorul Uniunii Europene este în scădere de foarte mult timp, iar populația este mai îmbătrânită ca niciodată.
„Criza a scos la iveală numeroase vulnerabilităţi. Unele dintre ele sunt legate de schimbările demografice profunde pe care societăţile şi comunităţile noastre le suferă deja în toată Europa”, a declarat Dubravka Suica, vicepreşedinte al Comisiei responsabilă cu democraţia şi demografia.
Raport CE. Natalitatea scade constant, în timp ce speranța de viață a bătrânilor crește constant
Noul raport făcut public cu această ocazie pleacă de la date oferite de Eurostat. Astfel, aflăm că procentul oamenilor bătrâni din societate nu este doar mai mare ca niciodată. În același timp, speranța de viață a lor a crescut constant, într-o perioadă în care natalitatea a scăzut constant.
Se preconizează că ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste va creşte de la aproximativ 20% în prezent la 30% în 2070, iar ponderea celor în vârstă de 80 de ani şi peste se va dubla în această perioadă. În acelaşi timp, populaţia activă (20-64 de ani) a scăzut de zece ani şi ar urma să scadă cu 18% până în 2070, chiar dacă situaţia diferă mult în funcţie de ţări şi regiuni.
Discrepanța dintre natalitate și creștere speranței de viață nu afectează doar o țară sau două, ci întreaga regiune. Problema este, însă, una globală, cu foarte mici excepții. În 2019, populația din UE era de 447 de milioane de oameni și se afla în creștere doar din cauza imigranților.
Conform ziarulromanesc.at, în timp ce 2,4 milioane de oameni au imigrat în UE în 2018, doar 1,1 milioane au emigrat într-o țară din afara blocului comunitar. În tot acest timp, chiar și țări precum România, Bulgaria, Croația, Letonia și Lituania, populația a continuat să scadă.
UE: încă din 2012, numărul deceselor l-a depășit pe cel al nașterilor
În Europa vor trăi în 2070 mai puțin de 4% din locuitorii planetei, față de 6% în acest an și 12% în 1960, arată primul raport al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice.
Încă din 2012 în UE numărul deceselor l-a depășit pe cel al nașterilor. Fără o migrație netă pozitivă, populația Europei va continua să scadă până în 2070 până la pragul de 424 milioane de locuitori (fără Marea Britanie).
Raportul Comisiei Europene prognozează un declin accentuat și constant al populației în 9 țări. Majoritatea acestor țări este din Europa Centrală și de Est: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria și Polonia.
Studiul mai arată că următorii 50 de ani vor accentua tendința de depopulare în mediul rural. De asemena, va crește aglomerația urbană în toată Europa.
Raportul prezintă tendințele demografice pe termen lung din regiunile Europei. Speranță de viață mai mare, rate mai scăzute ale natalității, societăți în curs de îmbătrânire, gospodării de dimensiuni mai reduse și creșterea urbanizării